46

Кметът на Перущица отвърна на Рут Колева за скандала с паметника

Не бих нарекла паметника разруха и занемарен. Да, той има нужда от обновяване, в годините сме търсили финансиране, но не получихме такова. Затова каквото е било по силите ни като община, сме направили",  коментира пред "Марица" кметът на община Перущица Мария Витанова- Вълканова. Повод е разразилият се скандал с провокативните снимки от фотосесията на певицата Рут Колева. Те предизвикаха недоволството на перущенци, а Вълканова пусна сигнал до прокуратурата.  

На снимки, разпространени и в социалните мрежи, певицата Рут Колева  позира предизвикателно за модно списание, качена върху мраморен саркофаг, в който са телата на загиналите в Априлското въстание. Костницата е част от мемориалния комплекс в Перущица, наречен "Паметник на трите поколения".

Певицата свали по-късно снимките в личния си профил във Фейсбук и обясни, че нито тя, нито екипът, организирал, продуцирал и осъществил тези снимки, са имали намерение да накърнят паметта на българските герои, загинали в Априлското въстание. Тази ситуация е следствие от много фактори, основният от които е натрупаните в годините разруха и занемаряване. Те са останали незабелязани или са удобно игнорирани, се казва още във фейсбука на певицата. Тя обяснява, че като се върне в България, би искала да направи дарение на община Перущица, за да се почисти и подобри състоянието на паметника.

Кметът на община Перущица категорично отрече паметникът да е бил игнориран. Той е почистван от администрацията на общината и доброволци няколко пъти. С помощта на доброволци били поставени парапети и затворена опасна шахта. 

Вълканова обясни, че общината няма възможност да извърши обновяването на паметника със свои средства. С встъпването си на поста обаче тя и екипът й издирили наследници на архитектите, подготвили проект за обновяването на мемориала, пътя към него и стълбището. По техни изчисления ще са нужни 1,8 млн. лева, които общината не може да осигури от бюджета си и затова още миналата година администрацията изпратила писмо до Министерство на финансите с искане за отпускане на средствата и обновяването на паметника. До момента обаче няма отпусната сума. Сега Вълканова възнамерява отново да изпрати писмото и подготвения проект с копие и до Министерство на културата.

Според Вълканова смешно е обяснението на певицата, че не е разбрала, че това е паметник. Информация за него може да се намери навсякъде, включително и в сайта на Община Перущица.

Вълканова не отговори дали би приела дарението, което певицата е готова да предостави като помощ на общината за почистването на паметника. Според кметa едно дарение не би я оправдало или извинило за неадекватното поведение.
 

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?