71

Кметът Мараджиев: Ако не получим помощ от правителството, до 2-3 месеца ще сме пред фалит

„До 2-3 месеца ще бъдем изправени пред фалит, заради цените на газа и тока“. Това прогнозира кметът на община Стамболийски Георги Мараджиев. Той коментира, че 90% от българските общини са на прага на тази опасност. Градоначалникът е изпратил писмо до министъра на финансите Асен Василев за преразглеждане на изравнителната субсидия за общината, в което изказва опасенията си и подкрепя думите си с цифри от сметките на общината за ток и газ.

„През месец януари 2021 година сметката за ток за град Стамболийски беше 14 432,96 лв., а през януари 2022 година е в размер на 43 344, 37 лв. За газ през декември 2020 година сме имали сметка за 5 630 лева, а през декември 2021 година сумата е 28 249 лева. Това са сумите само за град Стамболийски. Огромна разлика! За цялата община токът за януари 2021 е бил 29 768,55 лева, а за януари  2022 - 77 317,48 лева. Газ за декември 2020 - 8 873,03 лева, а газ за декември 2021 - 35 727,24. За следващия месец  очаквам 150 000 лева сметки!

В същото време изравнителната субсидия за общината е увеличена със сумата от 10 300 лева. Тази сума е крайно недостатъчна за покриване на текущите нужди за съществуването на общината и това съм посочил и в писмото си до министър Василев, за да може да продължим да работим в полза на населението“, каза Георги Мараджиев. По думите му общината не е фирма и не генерира печалба, за да може да покрива тези разходи.

„Уличното осветление, детските градини – всичко това е ангажимент на общинската администрация, която само със собствени приходи няма как да се справи. Като кмет съм предприел всички необходими мерки, за да се справим: ще минем към съкращаване на служители, ще въведем режим на уличното осветление, ще спрем климатици и други отоплителни уреди в сгради и помещения общинска собственост. Отоплението ще е само на парно или ако няма такова, само с един източник на отопление. Дори и с тези мерки няма да можем да се справим сами, затова силно се надявам да получим финансова подкрепа от министерството. Иначе се връщаме към 2015-та година, когато, встъпвайки в първия си мандат като кмет, заварих в общинската каса 40 лева. Тогава успяхме да се справим. Трябва да успеем и сега!

И най-важното, което искам е хората да са спокойни, че данъците няма да се пипат! Няма да има ремонт на улици, няма да има ремонт на тротоари, ремонтите и строителните дейности, които сме планирали, ще спрат. За площада, читалището, лятното кино и физкултурния салон на гимназията в Стамболийски има средства, които ни бяха отпуснати от правителството на ГЕРБ, и тези обекти ще бъдат завършени. До пролетта започваме изграждане на улично LED осветление за икономии на електроенергия. Промяната дойде със звук и светлина! След няколко месеца - само тишина и тъмнина!“, коментира още кметът Мараджиев.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Дякона

Дякона

28.01.2022 | 13:19

Не мрънкай и не се оплаквай мръсник и подлога на ГЕРБ. Увеличи данъците миналата година до небесата.Т огагава пита ли гражданите как ще понесат високите данъци. Ще си намалите заплатите и ще имате пари.....Лошо ви е че от София ви завъртяха кранчето. Стягай се за затвора.

Отговори
4 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?