Желязната лейди на Чепеларе: Моят идол е Тачър (ГАЛЕРИЯ)

Първа задача на новата общинска шефка - всички младоженци с 1000 лева премия, дойде ли бебето - 2000

При първа среща Росица Черпокова спокойно може да мине за гимназистка от горните курсове  или модел за корица на модно списание. Когато обаче произнесе „Колеги, ако няма желаещи за дебати, предлагам да подложим предложението за гласуване”, залата утихва. Респектът, с който я гледат повечето общинари, някои от които могат да са й дядовци, показва, че зад атрактивния вид на това 27 годишно момиче се крие твърд характер и прецизност на зрял човек. Типични черти за зодия Стрелец, родена е на 7 декември.
Въпреки крехката си възраст новата шефка на Общинския съвет в Чепеларе минава за ветеран в местото управление. Тя е трети мандат общински съветник, по този показател само доайенът от ГЕРБ Искрен Бозов може да й бъде конкуренция.

Всъщност третият мандат донесе на Черпокова два рекорда - тя беше най-младият общински съветник у нас при първото  избиране през 2007 година, а сега е най-младият председател на Общински съвет. Заедно с дългогодишната прокурорка на Чепеларе Вангелина Пешинска представлява „Обединена България” на шампионката Илияна Раева. „Г-жа Пешинска е нашият гарант, че няма да има далавери в общината”, вметва Росица.

През 2007 година влязла буквално от ученическия чин в заседателната зала в общината. Наложило се в движение да се учи на управление. Затова записала задочно „Икономика”, скоро ще се дипломира като магистър. Сега, години по-късно смята, че е на ти с нормативната база, а Законът за местно самоуправление й е като настолна книга. Никога обаче не демонстрира излишна самоувереност. „Управленецът не трябва да взима решенията си фриволно, а да се допитва до експерти във всяка област, в която насочва проектите си”, смята Росица.

На нощното  шкафче няма да видите криминални и любовни романи. За сметка на това е отрупано с исторически четива, биографии на световни лидери, български политици, учебници по икономика и закони за местно самоуправление.

Росица може с часове да говори за живота на Чърчил, Рузвелт, Сталин. Увлича се по биографиите на българските министър-председатели от Освобождението насам. Покрай следването си познава в детайли икономическите реформи на Стамболов, Александър Стамболийски, Андрей Ляпчев.

Ако има политик и човек, от който се възхищавам обаче това е Маргарет Тачър, споделя Росица. Изчела е всичко отпечатано у нас за бившата британска премиерка. Почива си като препрочита откъси от биографичната  книга „Живот и политика” и мемоарите „Маргарет Тачър - Годините на Даунинг стрийт”. Тази жена е пример за всички жени по света,  особено за нас, жените от Родопския край, защото тя показва, че с ум и добър екип можеш да постигнеш много, подчертава Черпокова.

В Чепеларе не е изненада, че още на първото заседание младата избраничка беше издигната за председател на общинския съвет. Предложението дошло точно от доскорошния  политически противник - ветеранът Искрен Бозов от ГЕРБ. „За мен това е допълнително признание. Чест е един толкова опитен политик да ми гласува доверие, заедно с останалите колеги съветници”, вълнува се Черпокова.   

С право Росица може да претендира, че е наследничка на династия в местното управление в община Чепеларе. Още дядо й  Здравко е управлявал два мандата родното Забърдо, баща  Валентин Черпоков пък е абсолютен рекордьор, преди дни влезе в петия си мандат като кмет на селото. От малка е свикнала къщата им да е „като хан”. Денонощно идат хора за съвет, за помощ.  „Понякога тропат на вратата посред нощ, „Вальо, Росе, помагайте”, досега не си спомням да сме върнали някого, казва Росица.

Татко е най-верният ми съюзник и приятел. Когато ми е трудно, той винаги ще ми даде съвет, ще ме окуражи, не крие младата общинарка. Крайното решение обаче винаги го вземам аз, категорична е тя.

Вече е набелязала основните проблеми на Чепеларе, които не търпят отлагане. По тази тема може да говори с часове, при това с детайли и цифри. „Най-важното е да спрем обезлюдяването на  общината. Младите хора бягат защото тук няма препитание”, споделя с болка Росица Черпокова. Затова сред първите й предложения в местния парламент е да подновят традицията общинската хазна да отпуска по 2 хил.  лева за новородено и 1000 лева при сключен брак.  Това със стимулите за младите всъщност е по идея на баща й Валентин Черпоков, който още през 90-те години, като кмет въведе тази мярка в Забърдо.  В резултат сега селото е сред малкото в Родопите, които вместо да се топят, имат положителен прираст.

В Чепеларе големите работодатели се броят на пръстите на едната ръка, общината запада, бизнесът бяга, констатира с тревога Черпокова. Без да се запъне изрежда къде се трудят чепеларци - 600 души във фабриката за ски, още около 300 в дърводобива в трийсетината гатери в региона. Средната заплата в общината е под 500 лева, което е почти наполовина от нивото за страната и една трета спрямо София и областните центрове, дава пример младата общинарка.

Можем да обърнем резултата само с едно - туризма, убедена е Росица Черпокова. Навремето Чепеларе имаше претенции да е на една нога с Пампорово и Боровец, а сега всички големи курорти ни изпревариха.  Затова най-важната ни задача през този мандат е да възродим Чепеларе като водещ ски център и курорт, който да пълни целогодишно местните хотели и къщи за гости, смята новоизбраната шефка  на общинския съвет.  И веднага задава риторичен въпрос: Ще привлечем скиорите, но къде са другите атракции край пистите? Няма ги. Какви развлечения ще предложим, ако няма сняг? Къде отиде Банско за три петилетки, къде останахме ние”, констатира тя. 

Затова вече работи върху програма за възраждане на целогодишния туризъм в региона. Заложили са мощна реклама на природните забележителности, разкриване  на нови атракции, наситена културна програма. „На територията на  Чепеларе са едни от най-красивите природни творения на Родопите - Чудните мостове,  карстовите пещери. Оттук минава древният римски път за Бяло море, имаме музей по спелеология, възрожденски квартал, който трябва да съживим. Тук е и единственият у нас музей на ски-спортовете, пали се Черпокова.  Веднага дава пример - само през Чудните мостове на ден минават понякога над 3 хиляди души, ала вместо да останат вечерта в Чепеларе, те поемат към друг град, защото няма с какво да ги привлечем, тук дори ресторантите по главната затварят, защото няма клиенти.

Много ми се иска този мандат да не се оправдаваме с „лошо наследство” от предишната администрация. Хората са ни избрали, за да покажем какво можем, а не да мрънкаме. Всички знаехме, че състоянието на общината не е цветущо, задачата ни е да върнем блясъка на Чепеларе като водещ курортен и ски център у нас, подчертава Росица Черпокова.

 

Бащата Валентин Черпоков: Тя ме послуша и се върна, като баща май сгреших

 

Аз насърчих Росица да се върне. Тя беше се установила в Пловдив. Учеше, намери добра работа, но аз я разубедих, казах , че община Забърдо и община Чепеларе имат нужда от млади хора. Като баща може би сгреших, че върнах Росица от големия град, накъдето са се юрнали всички млади, където има повече възможности за реализация. Но като родопчанин съм убеден, че съм постъпил правилно. За да съживим Родопите, трябва да създадем условия младите да се развиват тук, по родните си места, а не да бягат. Сега смятам, че с такива млади хора можем да реализираме Програмата за развитие на високопланинските райони, по която работя още от 1998 година и съм я обсъждал вече с шестима премиери.

 

 

Колегата Искрен Бозов (ГЕРБ): Никой не се е родил научен, дадох дума да й помагам

 

Росица Черпокова е четящ млад човек, стриктна е в работата си и много коректна като колега.  Никой не се е родил научен да бъде председател на Общински съвет, но старанието, с което тя пое тази отговорност, респектира. 

Ние, по-опитните, трябва да насърчаваме младите са се включват активно в живота на планинските общини. В този смисъл приветствам решението да работи и да се реализира в община Чепеларе. Заявил съм още в началото, че ще я подкрепям и ще  помагам в работата. Категоричен съм, че ще удържа на думата си. /Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
37 коментара
roseanna

roseanna

24.06.2016 | 20:03

Здравей,\nТова е да се информира широката общественост, че г-жа Роуз Anna, частен кредитор заем има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: ([email protected])

Отговори
0 0
До националист

До националист

08.12.2015 | 16:32

Абе мишок,що не оставиш някви кординати,да те проверя кой е мишка,колко ти струва менюто,и гъза дълбок ли ти е ?

Отговори
0 0
Костадин Пепеланов

Костадин Пепеланов

08.12.2015 | 12:33

По повод публикацията \"Желязната лейди на Чепеларе....\" АЛО, ПЛОВДИВ, едно време софиянци ви завиждаха, че Пловдив е по-близо до Чепеларе. Сега вие ни завиждайте, че си нямате Желязната лейди, Чепеларската Маргарет Тачър. Нали Росито Черпокова беше при вас. Щеше да и малко смешно, ако не беше трагично! \n

Отговори
0 0
Чепеларец доволен

Чепеларец доволен

06.12.2015 | 19:03

Хората научиха за Забърдо, когато кмет беше Черпоков и това е истина, дори горните плюнки показват, колко е известен и Колко злобари и комплексари има, Чепеларе ще се промени и то за добро

Отговори
0 0
дядо коледа

дядо коледа

06.12.2015 | 18:56

тати уреди щерката на държавна заплата от 500 - 600 лв, а може и някой друг рушвет - това ще е прави \"опитната\" упревленка с дългогодишен опит, практика и знания

Отговори
0 0
общинар

общинар

06.12.2015 | 18:03

не се хабете, това е поръчкова статия на таткото-комплексар, от председателя на об съвет почти нищо не зависи, финансите се разходват от кмета, но тъй като общината има милиони дългове, а държавния бюджет се контролира и раздава от ГЕРБ, пари няма да има, камо ли Тачър от забърдо да раздава по 1000 лв за първи брак. смях в залата - предната куха лейка, честито на чепеларци .

Отговори
0 0
реалист

реалист

06.12.2015 | 17:48

какъвто бащата такава и дъщерята, черпоков е симпатично момче но със селски манталитет, глупостите които дрънка по медиите за това как развил забърдо, как показал първото виенско колело - било в забърдо представи си?? и като се юрнали милион туристи да го гледат, а в същност единственото което прави е целогодишни софри и запои. смята че вече може да управлява град като чепеларе, смолян, а може и пловдив, където му купиха апартамент или дори софия. такива са ни съвременните управници, толкова могат, но пък ги избират срущу една тарелка кебапчета!!!!!!

Отговори
0 0
Стоилови

Стоилови

06.12.2015 | 14:05

правилно е казано, ние не сме народ, а мърша. Мило момиче бори се и работи - умните и разумни хора сме с теб

Отговори
0 0
Бате Бойко Посеркото

Бате Бойко Посеркото

06.12.2015 | 11:34

Абе, националист, недей са заяжда с хубавото путенце-председател на общ. съвет. Просто й пожелай по-скоро да заприлича на дъртата путка Маргарита Тачър. Пинк Флойд ненапразно в една песен наричат Рейгън и Тачър Лунатици. Извод: Хубавото путенце ще стане Тачър Лунатикова.

Отговори
0 0
Забърдовец

Забърдовец

06.12.2015 | 08:02

Ей, то заради такива като бившата сме на тоя хал, защо гоните младите хора, това момиче ще направи много, защото е родено там и защото е Родопчанка, стига злобеене и плюене, нека работи за Чепеларе и региона - успех!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?