3906

Извозиха 85 т боклуци от бунище край река Въча

85 тона отпадъци са извозени от незаконни сметище край село Йоаким Груево. Това е станало по предписание на РИОСВ – Пловдив до кмета на Стамболийски.  При последващия контрол е установено, че от общината са почистили силно замърсения терен край река Въча, като са извозили струпаните отпадъци на регламентирано място. При проверката са представени кантарни бележки от предаването на около 85 тона боклук в Регионалното депо за битови отпадъци в Цалапица.

Почистеният вече терен край река Въча

Експертите на РИОСВ – Пловдив установяват замърсяването на 19 април при извършване на планов обход на населеното място за проверка дали кметът изпълнява вменените му от Закона за управление на отпадъците задължения. Тогава те са прегледали щателно всички входно-изходни пътища към село Йоаким Груево, районите на бившето селско сметище и на гробищния парк, коритото и бреговете на река Въча. В североизточния край на селото, на около 300-400 метра от последните къщи, по черен полски път, водещ покрай десния бряг на река Въча екоекспертите забелязали замърсяване с отпадъци на терен с приблизителна площ от 2 дка. Отпадъците там били пластмасови и хартиени опаковки, бутилки, найлонови торбички, туби от минерална вода, дрехи, части от мебели. Имало смесени строителни отпадъци, стари автомобилни гуми, клони и листа.

Така изглеждало незаконното сметище преди почистването

Незабавно на кмета е дадено предписание до три дни да почисти незаконното сметище и да предприеме мерки, така че да не се допуска това да се случва отново.
Екипи на РИОСВ – Пловдив продължават с проверките по график на територията на всички населени места в контролираната от нея територия. 

 

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Решихте ли за кого да гласувате на 9 юни?