Следвайте ни

Избират Царица на лютеницата в Куртово Конаре СНИМКИ

viber icon

Сладко от люти чушки изпоти гостите на фестивала на лютеницата в село Куртово Конаре, който се провежда днес. Това е единайстото издание на култовото събитие, което привлича все повече посетители, не само от региона, а от цялата страна.

„Приготвянето на самото сладко е трудна работа и изисква същински мерак и отдаденост“, коментираха местните, които се гордеят с пионерската си земеделска дейност, лютеницата и традиционните гозби. Те обясниха, че се подбират люти чушлета от различни сортове. Но тъй като чушките от Куртово Конаре се славят с огромен интензитет, първо трябва да се намали лютивината им. Затова всяка една чушка трябва да се изчисти от семето ѝ. После се правят на пюре и  се варят на бавен огън със захар. Накрая се добавя оцет и лимонтозу, като резултатът е уникален пикантен сос, който можеш да намажеш на филия или да използваш за дресинг, ако си припалил скарата.

Гостите щъкаха между сергиите на мегдана и бързаха да опитат от всички местни вкусотии – различни типове лютеница, лютивка, айвар и традиционни за района гозби, всички приготвени от местни кулинарни майстори. На щандовете се предлагаха още вино, оцет и мед, разбира се също приготвени по автентични рецепти. Имаше и дървени приботи и посуда. Местата за настаняване бяха свършили не само в Куртово Конаре, а и в Йоаким Груево, като принуди част от придошлите на феста да тъсят нощувки в град Стамболийски. 

Вчера следобед имаше и поклонение на паметника на Дядо Александър, който се намира в двора на църквата. Александър Димитров е един от пионерите в стопанската история на България, който спасява земеделието на Куртово Конаре в края на 19 век. Той е известен с това, че популяризира парната мелница за жито и внася зеленчукови култури, за които в селото има много добри условия за отглеждане - куртовската капия и куртовски розови домати.

В програмата са включени също пленер за художници, детски работилници, концерти. За доброто настроение вчера се погрижиха Миленита и нейния бенд, които пристигнаха от София специално за събитието, група „МуфТа“ и „Delta Roosters“. Междувременно в парка се провеждаше изложба на дървопластика.

 Днес ще бъде даден и приза „Царица на лютеницата“. В конкурса имат право да участват само производители на лютеница от Куртово Конаре, а условието е да предоставят само ситно-смляна традиционна лютеница, която ще бъде опитана и оценена от опитно жури.

За нагаради ще се борят и най-добрите местни кулинари. Карегориите са „най-голям домат и чушка“, „най-красива кукла, изработена от домати, чушки и други плодове и зеленчуци“.За първи път ще се проведе и нов конкурс „Гевгирът на баба“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще помогне ли извънредното положение у нас срещу коронавируса?