Следвайте ни

Хвърлят 5 кръста в Стамболийски и съседните села

viber icon

При спазване на мерките за безопасност срещу епидемията от коронавирус ще премине хвърлянето и ваденето на Богоявленския кръст там където все пак решиха да спазят и тази година традицията на Ѝордановден. Организираторите призоваха всички присъстващи да бъдат с предпазни маски и да се спазват противоепидемиологичните мерки.

Някои от малките населени места решиха да не провеждат ритуала, за да избегнат струпването на много хора на едно място.  

По традиция свещеници хвърлят кръста на 6-ти януари, когато православните християни честват празника Богоявление. Ритуалът се изпълнява за здраве в река или вир, където попът хвърля дървен кръст, а местните мъже скачат след него, за да го извадят. 

Пет кръста ще бъдат хвърлени утре в Стамболийски и четирите села на територията на общината. В град Стамболийски началото на ритуала е в 12 часа, когато тръгва шествие от църквата „Св. Троица” към мястото, където ще бъде хвърлено разпятието – под моста на река Марица. Всеки, който желае да скача в реката, ще трябва да се запише с кръщелното си свидетелство предварително в църквата.

В Ново село ритуалът ще бъде изпълнен в Стара река на мястото, където се провежда всяка година. Шествието ще тръгне от църквата в Ново село в 11 ч.  В 10 часа започва богоявленският ритуал в Куртово Конаре на р. Въча. 

В Йоаким Груево празникът започва в 12 часа. Сборният пункт е в центъра на селото, откъдето спасителите на разпятието и присъстващите ще се отправят към р. Въча. Записването на участниците в ритуала е предварително в кметството на Йоаким Груево.

Богоявленският ритуал в Триводици ще бъде извършен в 12.30 ч. без шествие и без предварително записване на желаещите, които ще скочат във водата. Мястото на ритуала е както всяка година при река Марица. Навсякъде в общината, където ще има богоявленски ритуал, той ще се провежда при строго спазване на противоепидемичните мерки.

В Първенец също ще спазят ритуала и това ще стане на обичайното място на река Първенецка в 8 часа.

Прочутото мъжко хоро в Калофер тази година ще е в камерен състав.

Кметът на града Румен Стоянов обяви, че заради пандемията  на Богоявление в Тунджа категорично ще влязат само неколцина калоферци и няма да бъдат допускани никакви гости. Румен Стоянов призовава хората от други градове  и села, които години наред идват да се наслаждават на танцуващите в ледената вода мъже облечени в народни носии, да си останат у дома, за да не създават условия за разпространението на пандемията.

Стоянов вече е предупредил съгражданите си с молба да дадат личен пример  и на Йордановден да не се събират на големи групи на брега на реката докато се изпълнява ритуалът. Самият той също ще даде личен пример  и няма да влезе в Тунджа с везана риза.

Ще има строги правила  и за  публиката, заяви Румен Стоянов. Публиката ще бъде ограничена, ще има полиция, която да следи хората да са на дистанция.

Поради епидемиологичната обстановка тази година няма да се проведе литийно шествие до р. Въча и хвърляне на кръста в реката в Кадиево. В 8 ч. в местната църква "Свето Възнесение Господне" ще бъде отслужена утринна служба. Час по-късно е светата литургия, а в 10,30 ч. ще се извърши велик богоявленски водосвет в храма.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Луди

Луди

05.01.2021 | 12:28

Хората с кви работи се занимават не е истина просто

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?