Следвайте ни

Георги Мараджиев: „Как се справят финансово Общините по време на създалата се ситуация“ 

viber icon

Общините вече са в колапс, защото хората не плащат данъци по време на извънредното положение. Данъчните служби реално не отчитат никакви приходи от дълго време, а в същото време нямаме от никъде финансова подкрепа.  


Откъде ние кметовете да вземем пари за заплати на администрацията и за чистотата. Колко можем да издържим - седмица, две или месец. Какво ще стане после? Освобождаваме служители, които са обучавани с години и ги пращаме на борсата! В тази ситуация държавата e добре да помисли да преведе целево средства на общините, за да погасят те старите си задължения към бизнеса. Така с един куршум ще бъдат постигнати два ефекта - хем общините ще се разплатят към фирмите, хем пък те ще могат да живнат и икономиката да тръгне.

Категорично не приемам предложението на едрия бизнес да бъдат освободени дружествата от такса смет, тъй като не работели. Ами, ако и безработните поискат да не плащат, населените места ще бъдат заринати в боклуци. Нека всеки да си гледа своята сфера. Изумен съм и от това, че още в първите дни на кризата имаше фирми, които започнаха със съкращения и не направиха усилия да задържат кадрите си. Толкова ли не можаха да издържат един месец. Много хора от бизнеса карат коли за над 200 000 лева.

Категоричен съм, че на нас – Общините, безлихвените кредити ще са от полза, ако ги има, но за какъв гратисен период, за колко години трябва да се знае! С целевите средства постигаме двоен ефект: Влизат пари в общините, оттам влизат свежи пари в бизнеса и бизнесът няма да си ги сложи в джоба, а ще ги вкара в производство и ще реинвестира без кредит. Това са техни пари, които ще чакат с месеци. А бизнесът, бил едър или среден, да не се меси в политиката на общините. Не са те хората, които ще определят бюджета и план-сметките на общините. Омръзна ми всеки от всичко да разбира!

Да не плащали данък смет! Защо? И два месеца не издържахте и пуснахте хората да се редят на опашки пред Бюрата по труда! Заплатите ги плащаме с месец назад. Нали ги задържате? Не можете да отделите заплати на хората за един месец ли? Не бяха ли за бизнеса най-важният капитал хората? И аз идвам от бизнеса.

И аз карам Мерцедес S класа! Сигурно само джантите ни струват повече от осигуровките на част от хората. Да  освобождаваме от данъци?! Кой ще чисти утре улиците, кой ще мете, кой ще поддържа паркове, площади. С какви пари? Същият този бизнес утре ще е при нас с инвестиционни намерения. Как ще функционират общините без единствения начин за попълване на бюджета? Така че всяка жаба да си знае гьола. И още нещо: Кой на коя линия е? Омръзна ми да слушам кой е на първа линия.

Линията разделя. Това не е добре. Всички сме на първа линия. Няма втора, трета, пета. На коя линия е Бърза помощ? На втора ли? Но не получават допълнителни възнаграждения! А полицаят на КПП-то или джипито. А шофъорът в градския автобус, препълнен с хора, на коя линия е? Моите служители от ГРАО, деловодство,каса, данъчно къде са, че се срещат на ден с десетки хора! Тези хора по производствените цехове, строители, журналисти по-най-горещите точки и десетки други? Останалите без работа хора по опашките за безработни!

Всички, всички сме на линията, която не трябва да ни разделя. Това е линията на живота, който всички обичаме! Искам да мечтаем, мечтите да ни се сбъдват! Тези сбъднати мечти да направят щастливи не само нас, а и всички наши близки! И да не забравяме, че най-важният капитал за нашата родина България сме ние - хората!

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?