Следвайте ни

Експерт: Криптокопачката топли колкото духалка

viber icon

Криптокопачката отделя топлина колкото една духалка и гълта средно по 1500 вата на час. Това обясни пред „Марица“ експертът Стефан Мутафчиев. По думите му имало и по-слаби машини, които харчели по 500 вата на час. Максимално копачките можели да изразходват по 2000 вата на час. Все още не е ясно колко електрическа енергия е глътнала фермата за криптовалута, която бе разбита във вторник в пловдивското село Триводици.

Машините, с които се крадял ток в Триводици, били разположени в стара селскостопанска постройка със собствен трафопост. Собствениците на сградата били италианци, но я давали под наем. До скоро тя била използвана като дърводелски цех, а трафопоста бил построен преди 4 години. „Построиха го хората, които правеха пелети и дървени чипсове, защото нямаха достатъчно мощност“, обясни кметът на селото Симеон Димитров. Наемателите на дървопреработвателното предприятие обаче прекратили дейност преди шест месеца. На тяхно място се появили новите наематели, които никои не бил виждал. Те прекарали подземен канал, през който свързали трафопоста с машините.

Предполага се, че фермата за криптовалута е действала в Триводици поне от месец. По неофициална информация имало контейнер с над 15 криптокопачки, които били обдухвани от 4 вентилатора. Всяка от копачките струвала по 2000 евро.

 „Представете си какво става в стая, в която са пуснати поне 10 такива и какви вентилатори трябва да сложите, за да изкарате топлия въздух от стаята“, коментира експертът. Местните твърдят, че чували шум от сградата, кметът обаче отрича. По думите на други селяни пък постройката не била използвана за копаене на биткойни, а за сушене на марихуана.

Яница Марова

Яница Марова

Репортер-редактор - екип "Общество"

Яница Марова е завършила славянска филология с полски език. Работила е в Агро ТВ, Европа, BiT и вестник „Монитор“. В екипа на „Марица“ е от април 2019 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?