2374

Чудесата на България: Царевичните ни кукли в столицата на валса СНИМКИ

Уникатите, изработени от деца от Куртово Конаре, заплениха връстниците им от българските училища във Виена 

Деца от български училища във Виена са запленени от изработването на кукли и пана от царевична шума. Педагожката по изобразително изкуство Маргарита Момчилова от Куртово Конаре, която има детска творческа работилница в селското читалище, получила специална покана за гостуването в Австрия. Искали да разкрие пред децата във Виена тайната в майсторенето на уникалните кукли от нетрадиционния материал. Пандемията обаче попречила да се осъществи срещата, но Момчилова и възпитаниците ѝ са убедени, че когато режимът за пътуване бъде облекчен, и това ще се случи. 

В чужбина се впечатляват повече от народните ни занаяти. Българите не ги оценяваме достатъчно, смята Маргарита Момчилова.

С възпитаниците ѝ са правили изложба в приемната на ЮНЕСКО. Творбите им са показвани в българското посолство в Япония и в дом „Витгенщайн” във Виена. Уникатите от царевична шума предизвикаха дори интереса на Европейската централна банка, която покани невръстните творци да покажат майсторството си в базата във Франкфурт. 

Главни герои във всички тези задгранични участия са децата от творческата работилница на Маргарита Момчилова към читалището в Куртово Конаре. Неповторимите кукли от царевична шума, които децата изработват, прославиха България по цял свят. 

През 2012 година половин милион българи избраха малките царевични фигурки да бъдат предложени в списъка на ЮНЕСКО по време на националната кампания „Чудесата на България”. Куклите от шума спечелиха първо място в категорията „Нематериално наследство”, като влязоха в оспорвана битка с родни чудеса като чипровските килими и българската мартеница, които отдавна са известни зад граница. Първото място на децата от Куртово Конаре им отвори вратите за турне в чужбина и те заминаха за Виена, а след това и за Париж. Децата и учителката им привлякоха вниманието и на чуждестранната преса и журналисти, те дадоха интервюта за "Юропост", които публикуваха  снимки и на техните красиви сламени човечета. Следваха месеци, в които царевичните кукли са на изложби, изложения, участват в конкурси. 

От царевични листа децата творят приказни герои - Пепеляшка, Малката Русалка, Пипи Дългото чорапче, Баба Яга, изящни балерини, цветя и слънца. Не липсват и съвременни герои като Джони Деп от "Карибски пирати". 

"Нужно е много търпение, но децата работят с голямо удоволствие и е прекрасно да видиш как ,вместо да прекарват времето си пред компютъра и таблета, те идват в читалището, за да творят с ръцете, ума и душата си", разказва Маргарита Момчилова.

Самата тя прави подобни кукли откакто се помни, тъй като изработката на предмети от царевична шума е местна, куртовска традиция. Първите ѝ царевични човечета  са персонажите от приказката за Пепеляшка, които пази и до днес.

"Между 4 и 5 часа отнема изработването на едно пано. За да стане шумата  по-пластична и да можем по-лесно да я оформим, я  мокрим. Ползваме и косата, и зърната на царевицата”, обяснява Момчилова, която има 36 години стаж като преподавател по изобразително изкуство.

Традицията датира от началото на 20. век. Някога се е работело в училище, в часовете по ръчен труд. Момчилова разказва, че прабаба ѝ правела домашни чехли, рогозки и поставки за топли съдове от шума. Тъй като в миналото нямали средства за играчки, жените били принудени да ги правят от листата на царевицата.

„Когато синът ми беше малък, непрекъснато искаше какви ли не играчки. Тогава баба ми разказа как някога са правили кукли и на мен ми дойде идеята да опитам. Реших само да пробвам, а доста далече стигнахме”, щастлива е ръководителката на клуба. Въпреки пандемията, интересът към часовете ѝ не стихва. Децата идват в по-малки групи, но не спират да творят.

Всяка година децата от школата усилено се готвят за Фестивала на чушката и домата, на който се представят с поредна колекция от икони. По тяхна идея е направено Светото кръщение, Дева Мария с Младенеца.

Те не спират да експериментират с царевичната шума. Сред творенията им са съчетание между листа от царевица и глина. За целта са оборудвани вече с грънчарско ателие за изработка и печенето на глината. Получило се нещо много интересно - калинки, пеперуди, бръмбари и мравки.

Идеите на децата от школата не спират, в процеса на работа те се развиват и надграждат благодарение на ентусиазма и богатото въображение на младите майстори.

Пантофи от шума масажират краката

В истински хит се превърнаха обувките от царевична шума на Маргарита Момчилова.
Те имат здравословен и релаксиращ ефект. Обуват се на босо и масажират стъпалата, сподели майсторката и обяснява, че в миналото са били използвани наистина в ежедневието на българина. До нея един чифт достигнал, след като неин фен от София намерил старите обувки на тавана на бабината си къща и ги занесъл на Маргарита. Аз ги
повторих и се получиха, днес са много харесвани от хората, разказва Маргарита. Плетенето им обаче е бавно, нужни са поне два дни, тъй като плетката е поспециална.

Избира си листенцата

Все по-трудно се намира вече материалът за изработването на фигурките и паната от
царевична шума, споделя Маргарита Момчилова. Първоначално си го набавяли, след като стопаните оберат царевицата и каквото остане по полето. От известно време обаче Момчилова си отделила специално местенце, на което засаждала царевица. Така
после можела сама да си избере листенцата, да ги изсуши и подготви за изработването на
фигурките. Споделя, че фигурките и паната, изработени от царевична шума, са и екологични, тъй като се ползва материал от природата. Според майсторите на фигурки естественият цвят на шумата е земен, топъл и приятен и много от тях смятат, че оцветяването не е нужно.

 

 

 

 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

ЗА НАЦИОНАЛНАТА СИГУРНОСТ

20.02.2022 | 21:05

ТАНЦУВАТ БЕЗ ГАЩИ И СУТИЕНИ :)

Отговори
0 0
ЕТО ГИ И ЧУДЕСАТА НА ДАНС

ЕТО ГИ И ЧУДЕСАТА НА ДАНС

20.02.2022 | 20:24

tiktok. com/ @melie_ bh ПЛАЩА ИМ ЗА ДА СИ ВЪРТЯТ ГЪ. :) РАЗВРАТ НА НЕПЪЛНОЛЕТНИ!

Отговори
0 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?