2374
Следвайте ни

500 тона боклуци гният на открито под носа на институциите

viber icon

500 тона полиетиленови отпадъци гният с години под слънцето и дъжда в Ново село, община Стамболийски, алармираха местни хора. Въпреки че са складирани в частен имот с висока и плътна ограда, жители на селото се опасяват от причиняването на екологична катастрофа, след като гниещите отпадъци са оставени да се саморазпадат под открито небе. При силен вятър мръсен полиетилен лети из целия стопански двор и градините наоколо.

Ново село е известно с една от най-плодородните земеделски земи в района,

място, където основен поминък е зеленчукопроизводството. На метри от мястото се намират две фабр​ик​и за консерви - "Адела" и "Екофрут", където има цех за бутилиране на вода "Кристал".

Имотът е нает от фирма "Еленови-Пласт" ЕООД, която повече от 10 години се занимава с преработка на отпадъци, обясни пред "Марица" Иван Еленов, представил се за собственик на отпадъците. Справка в Търговския регистър сочи, че фирмата се занимава с рециклиране на пластмаси, събиране и съхранение на неопасни отпадъци, както и производство и търговия с полиетиленов и хартиен амбалаж и други разрешени от закона дейности. Мястото е бивш селскостопански двор, в който са били ремонтирани трактори. След това имотът попада в частни ръце и започва да се отдава под наем от Лъчезар Тенев. Дълги години той има

малък дял в "Еко Фрут 1" ЕООД, където е съдружник с дружество на Ветко Арабаджиев.  

Дворът на имота е близо 5 дка и днес прилича на сметище, а намиращата се вътре едноетажна сграда е със следи от пожар. Планини от багове с различни отпадъци от полиетилен - опаковки от мокри кърпички, стар найлон, пластмасови бутилки от безалкохолни напитки и други, са струпани на терена. Откъде идват, е трудно да се разбере, тъй като голяма част от чувалите са прегорели от слънцето, разкъсани, а надписите - отдавна избелели. Местни жители обаче допускат, че сред боклуците може да има и денкове с италиански боклук. 

Обвиненията категорично бяха отхвърлени от Иван Еленов. Той заяви пред "Марица" , че

отпадъците не са опасни,

става дума за полиетилен, който преработва до гранули, а в цеха в Триводици правили дори керемиди. Купувал полиетилен само от България, а когато гръмнал скандалът с италианския боклук, бил проверяван, но инспекторите не констатирали нарушения. Еленов разказа, че още от 2009 г. е на мястото и не е получавал оплаквания от хората в района. Ползва имота под наем, като плащал на Лъчезар Тенев, обясни Иван Еленов.  Според него складирането на полиетиленовите отпадъци на открито не е проблем, тъй като найлонът не е опасен отпадък. Освен това високата ограда пречи за разнасянето му в района.  

Еленов не скри, че тъй като от две години е с изтекло разрешително, което възнамерява скоро да поднови, е спрял да приема отпадъци в Ново село. Смята, че струпаните на терена боклуци може да преработи за година, а отпадъкът не представлява екологична заплаха.

ПАЛЕЖИТЕ

Иван Еленов обясни, че в страната са 10 души, които се занимават с този бизнес. Обяснява, че два пъти е имал тежки моменти и е стигал до фалити с 2 млн. лв. загуби. Преживял е два палежа - през 2011 и 2013 г., като подозира, че зад тях стоят конкуренти. Преди са работили 300 души при него, сега трябва да се справя с 10 души.

Екоинспекцията чака покана, за да провери

Представителите на нито една институция не се оказват притеснени от струпването на огромното количество отпадъци под открито небе в Ново село. Кметът Иван Стойев първоначално обясни, че не се сеща за такова депо, и предположи, че отпадъците са се натрупали заради недостиг на контейнери.
В РИОСВ-Пловдив също, изглежда, не знаят за сметището. На въпрос на “Марица” от екоинспекцията отговориха, че сигналът е заведен и ще бъде проверен. Редакцията ще публикува резултатите от проверката на екоинспекцията веднага щом ги получи.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Биткойнър

Биткойнър

01.10.2021 | 15:34

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 0
Петър

Петър

01.10.2021 | 10:10

Ново Село е често срещано наименование. В България има 7 населени места, които са кръстени така. Молбата ми е да се уточняват общините, когато се пише за села с широко известно име.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Каква вода пиете вкъщи?