49

Златоград скочи срещу свещеник, бил обезобразил най-стария храм

Петиция за отстраняване на отец Виктор Христев от енорийски свещеник подеха в интернет миряни от Златоград. В най-южния ни град от около месец се вихри скандал след сигнали от миряни до полицията и прокуратурата, че се обезобразява интериора на 190-годишния храм „Успение Богородично“ в Златоград, който е недвижима художествена културна ценност от местно значение.

Според недоволните, от тази есен свещеникът започнал ремонт като нанася шлагметал по иконостаса, част от проскинитариите и др. части, без за това да има нито съгласуване по Закона за културното наследство(ЗКН), без да е лицензиран реставратор и без да са уведомени Министерството на културата и Община Златоград.

Вчера от община Златоград оповестиха констатациите от възложената от управата проверка в църквата, която им е разпоредено да направят след сигнал от полицията в Златоград до Министерството на културата. Огледът е направен от комисия, оглавявана от арх. Слави Славов – ръководител на Регионалния инспекторат за опазване на културното наследство – Пловдив при Министерството на културата и членове Димитър Цветков - изкуствовед в НИНКН, инж. Христо Христов - ст. инспектор в РДНСК - Смолян, Мариела Стойкова, изкуствовед от НГ- София, д-р Румяна Дечева - художник –реставратор и експерти от община Златоград, в присъствието на Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество – гр. Смолян и председател на Църковното настоятелство при храм „Св. Георги“ – Златоград и енорийският свещеник Виктор Христев.

Констатациите на комисията са, че поставянето на шлагметала на иконостаса е извършено „изключително некомпетентно“, като големи части от полихромията и оригиналната живопис са покрити с шлагметал. „С нанесената позлата със шлагметал е нарушена архитектониката и първоначалния оригинален вид на иконостаса и проскинитарииите“, констатират експертите.

От проверката се обобщава, че намесите в интериора са извършени в нарушение на ЗКН, без съгласуван проект и от некомпетентни лица.В резултат на това са нанесени невъзвратими повреди. Липсва документация на извършените "реставрационни" дейности. Наложително е, внимателно, от лицензиран реставратор да бъде свален целия налепен до сега шлагметал, да се изработи цялостен проект за реставрация на художествените ценности и мебелировката на храма“, се сочи в констативният протокол от проверката.  

Комисията е разпоредила Църковното настоятелство при храм "Св. Георги" в Златоград да преустанови всички консервационно-реставрационнни и ремонти дейности в църквата и в тримесечен срок да изготви и внесе цялостен проект за реставрация и консервация на храма, в който да се предвиди отстраняване и на нанесените щети, като е указано проектът да е на база задълбочено проучване на архивните материали. След това проекта и свършеното по него ще се приема отново от комисия от Министерството на културата.

Според свещеноиконом Виктор Христев, нападките и сигналите срещу него са от хора, които „искат да клеветят“. „Това не са хора, които посещават храма, да си мислят как ще отговарят пред Бога. Хората, които са наистина миряни, знаят за какво става дума. Не съм направил нищо погрешно. Действията ми са съгласувани с Пловдивска митрополия, която е собственик на храма и са по повод предстоящото честване на 190-годишнината на църквата“, каза отец Виктор пред „Марица“.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?