71

Златина Узунова удостоена с Кристално огърлие СНИМКИ

С внушителен двучасов гала-спектакъл в голямата зала на смолянския театър родопския славей Златина Узунова отбеляза 60-годишен юбилей и 45-години на сцена и песен. Солистката на емблематичния ансамбъл Родопа, която е неразделна част и от „Големите български гласове“, получи най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци - „Кристално огърлие“. Златина Узунова беше удостоена и със званието почетен член на смолянското читалище „Христо Ботев“, с почетен диплом и златен плакет на читалището.

Златина Узунова е родена на 22 май 1962 г. в с.Ерма река, община Златоград. Започва да пее от много малка.

„Пеех в естраден състав на мой братовчед, който за съжаление почина, Данаил Мерков, и до пети клас съм пяла естрада. Но баща ми свиреше на акордеон и много обичаше народни песни. Той е човекът, който ме накара да пея. Първата песен, която съм пяла е „Моме, малка моме“. След това пеех при Аспарух Видев, който работеше с хора в Златоград и беше приятел на баща ми. След това баща ми ме записа в Детско–юношеския ансамбъл в Смолян, от 5-ти клас“, разказва Златина.

Средното си образование завършва в музикалното училище в Широка лъка, в което печели 6 златни медала на републикански фестивали и конкурси. От 1987 г. започва работа в дома на Народната армия като главен художествен ръководител.

„На по-късен етап дойдох в ансамбъл „Родопа“, през 1980 г. Оттогава е моя професионален опит на сцена. През 1989 г. бях поканена в „Големите български гласове“ в София с диригент Здравко Михайлов. С този хор обиколих света. За мен няма значение голяма сцена ли е или малко участие, няма значение, давам всичко от себе си. Това е изключително важно за един изпълнител да дарява еднакво“, казва Златина.

„Темней горо“ е една от любимите й песни по текст на нейния баща Росен. Певицата казва, че всеки ден се радва на отношението на синът си. "Преди юбилея той й заявил: Човекът, който ме направи човек, заслужава един прекрасен юбилей. Пожелавам на всеки да чуе това, той е едно 24-годишно момче", сподели Златина.

Сега певицата ръководи пет формации в читалище “Христо Ботев“- детска формация „Орфееви звуци“;  октет „Никола Кенов“;  женски хор „Атанас Капитанов“;  формация „Надежда Хвойнева“ и смесена формация „Бойка Присадова“.

„Обещаваме ви, че занапред, благодарение на вас, ще носим с достойнство славата на родопската песен и на Родопа планина“, каза по време на концерта в словото си Леда Абаджиева, една от нейните малки възпитанички, от името на Детска фолклорна формация „Орфееви звуци“ .

Председателят на читалище „Христо Ботев“ Иван Иванов обяви решение на настоятелството, с което Златина Узунова е удостоена със званието почетен член на читалището, и й връчи почетен диплом и Златен плакет.  Юбилярката получи най-високото отличие на Съюза на българските музикални и танцови дейци „Кристално огърлие“. Както и поздравителни адреси и цветя от много институции, сред които Пловдивска митрополия и Архиерейското наместничество в Смолян, от Валя Балканска и Петър Янев, Областният управител Емил Хумчев и кметът на Смолян Николай Мелемов.

„За мен е привилегия и чест от името на всички наши съграждани да те поздравя по случай юбилея и да изкажа нашата огромна признателност към теб и твоето творчество. Желае ти щастие, сили и воля още дълги години да прославяш Смолян и Родопите по всичките кътчета на света. Гордеем се с теб. И ти благодаря, защото си прекрасен пример за много млади хора“, каза Мелемов.

На юбилейния си концерт Златина Узунова посвети две ортодоксални песни в памет на Венера Аръчкова, председател на Общински съвет Смолян, която почина на 18 май, и е очаквала с голямо желание да види на смолянска сцена „Големите български гласове“.

"Не мога да си представя как мина цялото това време, в което сме заедно с нея, с хора на моя баща. Изчислявах наскоро, че в над 20 държави на три континента сме били заедно. Златина има особено присъствие и магия, успява някак си да накара хората да я обикнат. Този дух, който има тя, ми дава увереността, че музиката на Родопите, на България, и цялата култура и изкуство, въпреки всичко ще пребъде“, каза диригентът на „Големите български гласове“ Илия Михайлов

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Paula Fox

Paula Fox

28.05.2022 | 17:04

Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ cеkс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ->> https://ja.cat/id398062

Отговори
0 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?