46

Зимен атракцион със ски писта и ледена пързалка ще има в Смолян

Зимен атракцион със ски писта и ледена пързалка ще има в близост до стадиона в Смолян, съобщи на брифинг кметът на Смолян Николай Мелемов. Той заяви, че са имали голямо желание това да се случи за предстоящия зимен сезон, но бюджетът е приет съвсем наскоро. Въпреки това пистата е заложена в бюджета и той изрази надежда за тази зима тя да работи дори и без системата за изкуствено заснежаване.

"Бяха направени проучвания, на мястото има трафопост, съществуващ паркинг, реката е наблизо, за да се ползва за изкуствено заснежаване. Пистата ще е с дължина около 140 метра с добър наклон, нагоре има възможност за разширяване в бъдеще. Благодарим на общинските съветници, че подкрепиха проекта. С реализацията му, в месеците от декември до март смолянчани ще имаме ледена пързалка и писта“, посочи зам.-кметът Марин Захариев. Той отбеляза, че ще се търси допълнително финансиране през следващата година за система за изкуствено заснежаване и друга техника.

Захариев заяви, че активно работят с община Чепеларе и с "Пампорово“ АД за лифта на Смолянски езера и допълнителни атракции в района на Езерата и Пампорово. "През септември започва подаването на концепции по Интегрирани териториални инвестиции. Общината подготвя 6-7 концепции – за интелигентна градска мобилност, за културно-исторически инвестиции, крепости и музеи и други. При намиране на финансиране, идеята е да се подмени стария лифт, да се извърши обследване на проблема със свлачищата и евентуално преместване на долна станция“, посочи Захариев.

На брифинга стана ясно, че след година и половина преговори управата на Смолян е успяла да осигури допълнително над 2 млн. лв. за изграждане на социалните жилища в Смолян. Проектът бе замразен с качването на цените в пандемията. Сега по тях се работи усилено и до следващата година те трябва да са готови.

Работата по водния цикъл трябва да приключи до края на година, увери кметът на Смолян Николай Мелемов. "Има проблеми, защото ги чакаме да минат по улицата и ние да довършим. Има пари от министерски постановления, които ги пазим като очите си и сега работим с тях по различните улици“, отбеляза кметът. Той каза още, че е приключила и подмяната на уличното осветление с LED, градът вече свети по различен начин и сметките за ток се очаква да бъдат по-ниски.  

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?