Следвайте ни

Завършват ГКПП „Рудозем“ до края на юни! Пловдив с пряка връзка до Гърция

viber icon

"ГКПП „Рудозем“ е готов на над 80 процента. Прогнозата е до края на юни т.г.  цялата инфраструктура по проекта от българска страна да бъде завършена", каза днес на оглед на обекта на границата областният управител на Смолян Недялко Славов. От гръцка страна се очаква пътя до пункта да е готов до края на август.

Проектът за самият граничен пункт е на площ 76 дка, като това включва площадката за граничния пункт, заедно с подходния път, дълъг 700 м. Площадката е разположена на площ 35 дка. В тази площ са всички сгради, съоръжения и пътни връзки за бъдещия гранични и митнически власти. "Пряк ангажимент на областна администрация е изграждането на граничния пункт. Заедно с гръцката пътна агенция и българската пътна агенция сме бенефициенти в проекта, финансиран по Програмата за трансгранично сътрудничество. Гордеем се с това, което правим на граничния пункт, тъй като този обект ни изправи пред много предизвикателства и се радвам, че са на път да приключат успешно. Основни трудности имахме с изкопните и земните работи, тъй като възникваха доста непредвидени неща", каза Славов.

Сградата е с обща разгърната площ 900 кв. м, на два етажа. Върху нея ще бъде изградена навесната конструкция, от двете страни на сградата са разположени трасетата за вход и изход. В сградата ще има офиси за българските и гръцките гранични и митнически власти. В района на пункта има още две сгради. Почти е завършена сградата за здравния пункт, а в момента се изгражда халето за щателната митническа проверка.
Пунктът се предвижда за всички превози и товари, и съгласно сключената спогодба са предвидени по пет трасета за вход и изход, като за товарните автомобили са предвидени кантари. " Този пункт се изгражда по всички европейски правила и норми", заяви Славов.

Това, което предстои да се прави е основно полагане на асфалтовите пластове. Престои завършване на сградите, електроснабдяване, водоснабдяване, отопление и др. довършителни дейности - знаци, маркировка, бариери, съоръжения за обзавеждане на граничен пункт.

"Не следва да има притеснение за завършването на този обект, тъй като финансирането е изцяло осигурено. Около 3 млн. лв. за строежа за пункта са осигурени по Програмата за трансгранично сътрудничество Гърция - България 2014 г. - 2020 г., а финансирането до 18 млн. лв. е от държавния бюджет, по Постановление на МС от 18 декември 2019 г. И тези средства са по сметките на областна администрация. Аз не виждам проблеми този обект да бъде завършен до месец- два", каза Славов. 

"Работим в момента по сградата, конструкцията на навеса е готова. Халето се изгражда, на подходния път остана да се постави последния пласт асфалт", каза инж. Стефан Соколов, представител на консорциума от четири фирми, извършващи строителството. 

От гръцка страна не се е забелязвала никаква активност за строителство на пътя към пункта, но в последния месец доста активно работят. От гръцка страна се изграждат много тежки виадукти, които са били основната причина за забавяне на проекта, тъй като са допълнително включени и проектирани.
Агенция "Митници" назначи за пункта 12 нови служители, а в момента текат конкурси за 60 нови гранични полицаи, ангажирани с пункта, каза на въпрос на "Марица" Славов.

Строежът на пункта се е забавил с няколко месеца, заради допълнителни дейности, много подпочвени води и лошо време. Допълнителните дейности са извършени за сметка на заложените в проекта непредвидени разходи.
Бави се, обаче, обхода на Рудозем. 
"Този управленски мандат областна администрация насочи в този проект основните си усилия. Удовлетворен съм от резултатите, които като екип постигнахме, заедно с проектантите и строителите", каза Славов.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

ДАК

ДАК

11.05.2021 | 21:07

Кога ще се въведе в експлоатация?

Отговори
1 2
Путин

Путин

11.05.2021 | 22:17

Утре ...!

Отговори
0 1
Бае му на Нидялко

Бае му на Нидялко

11.05.2021 | 21:05

Мъ нъли жа влизаме сейчас в Щенгена Що трошите народна пара за никому ненужни згради след сейчас

Отговори
4 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?