2374

Зарко Маринов пред "Марица": Да преструктурираме МРРБ. Превърнало се е в министерство на пътищата и ВиК

Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) да бъде преструктурирано, за да заработи наистина за развитието на регионите. За това настоя депутатът от "Демократична България" Зарко Маринов по време на форума "Развитие. Родопите - предизвикателства, перспективи и стратегии за растеж", проведен в село Баните, област Смолян, през уикенда.   

"В общините често няма капацитет сами да решат инфраструктурните си проблеми. В момента те пишат планове за интегрирано развитие, които се ползват за кандидатстване с проекти, финансирани от ЕС. Проблемът е обаче, че на областно ниво общинските планове не се обединяват в плановете за развитие на районите и на практика в тях няма нищо интегрирано", категоричен бе Маринов. 

Според Зарко Маринов в момента МРРБ играе ролята на пътно министерство, което "може да бъде наречено Министерство на пътищата и на ВиК, не и на регионалното развитие". Депутатът е категоричен, липсата на регионални структури на МРРБ по области прави работата на ведомството напълно формална. Маринов подкрепи идеята на "Продължаваме промяната" Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) да бъде извадена от МРРБ и да премине под шапката на Министерски съвет, защото няма как при две структури с един и същи принципал едната да контролира другата.

Като ключова цел пред целия регион на Средните и Източните Родопи народният представител от ДБ определи влизането на България в Шенген.  Маринов обясни, че тогава пред България и Гърция няма да има пречки да открият редица нови точки за достъп между двете държави, които ще направят Родопите много по-привлекателна дестинация. 

Този проект е реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата.  

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?