Следвайте ни

Заради Ковид -19: Големите ученици в Смолянско от утре онлайн, още по-строги мерки в Златоград

viber icon

Учениците от 5 до 12 клас в цялата Смолянска област от утре, 12 март, минават на онлайн обучение. Това обявиха от Областният оперативен щаб след час половина заседание.

В община Златоград се въвеждат още по-строги мерки. На обучение в електронна среда там преминават всички ученици от 1 до 12 клас. Детските градини в общината няма да се затварят, но се препоръчва на родителите да не водят децата си в тях. Спират се плановите операции и плановия прием в местната общинска болница. Въвежда се и специален коридор за пациенти със симптоми на Ковид-19 от 8 до 11 часа.

На цялата територия на област Смолян се въвеждат по-строги противоепидемични мерки заради рязко увеличения брой заболели от COVID-19, обяви изп. д. областен управител на Смолян Андриян Петров.

„Епидемичната обстановка в областта се влошава и заболелите продължават да се увеличават. 14-дневната заболеваемост е 238,6 на 100 000, а за предходната седмица е била 138,1 на 100 000. Седмичният ръст на заболелите е 87,2 % при 27,6 % за страната. Червен код има в общините Златоград, Смолян и Мадан. Трайна е тенденцията на възходящ ръст в Златоград и Смолян. През текущата седмица от 8 до 10 март расте броят на новите случаи, които са 125. Висок е ръстът в Смолян - 55 случая или 44 % от регистрираните и в Златоград - 33 случая или 24 % и Мадан - 11 случая или 8,8 %“, каза Петров.

Той уточни, че в системата на образованието в областта има 20 заразени лица - 13 учители, от които трима от Златоград, Смолян – 3, Рудозем – 3, Мадан, - 2, Чепеларе -1. От непедагогическия персонал в Смолян има заразени 5 души. При учениците има един болен ученик от Златоград. Под карантина като контактни са 165 ученици и трима учители от седем училища в Златоград, Рудозем, Мадан и Чепеларе. 48 деца и 10 души персонал от детски градини в областта също са под карантина.

Предвид усложняване на обстановката и висок здравен риск и заради опазване живота и здравето на населението е издадена заповед от директора на РЗИ – Смолян д-р Мими Кубатева, която влиза в сила от 00:00 часа на 12 март и е в сила до 26 март т. г., включително. Чрез нея се преустановяват присъствените учебни занятия в училища и центрове за подкрепа на личностно развитие за ученици от 5 до 12 клас. За децата със СОП се допускат индивидуални терапевтични дейности. Забраняват се също така в присъствена среда провеждането на извънкласни занимания, екскурзии, спортни празници, присъствени занятия в езикови и образователни центрове. Децата записани на задължително предучилищно образование в област от „червената зона“ с риск от разпространение на COVID-19 могат да отсъстват по желание на родителите след писмено уведомяване. Петров апелира родителите при възможност да оставят децата си, които посещават детска градина в къщи. На открити обществени места, на които има струпване на хора да се носят защитни маски, а на всички пазари, тържища да се създаде организация на еднопосочно движение и необходимата дистанция. Собствениците на търговски комплекси и търговски вериги да осигурят пропускателен режим, съобразен с капацитета на помещенията и да не се допускат струпване на касите, хора без маски, както и да се прави честа дезинфекция. Всички физически и юридически лица, които управляват обекти с обществено предназначение се задължават да създадат организация за броя на клиентите си и да не допускат повече от един клиент на 3 кв. метра. Изисква се също събития като сватби и кръщенета да са с до 10 човека, а автобусите от обществения транспорт да са незапълнени и хората в тях задължително да бъдат с маски.

Със заповедта се преустановяват посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител в заведенията за обществено хранене и питейните заведения. Кметовете на общини се задължават да ограничат масови мероприятия, в това число събирането на много хора на
предизборни събрания. Забраняват се свиждания в болниците.
Забраняват се  посещенията на външни лица в заведенията за социални услуги и хосписи. Лечебните заведения да организират противоепидемични мерки и ред за недопускане на струпване на пациенти като между тях трябва да има дистанция от два метра.  

Петров подчерта, че на лицата, които не спазват въведените противоепидемични мерки със заповедта ще се търси административно-наказателна отговорност по Закона за здравето. Всички контролни органи – общини, МВР, ОДБХ и други, в рамките на своите компетентности трябва да осъществяват засилен контрол по изпълнение на въведените мерки.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?