49

Започва проектирането на скоростен път от Пловдив до Смолян и Рудозем

В отговор на писмо на областния управител на Смолян Захари Сираков транспортният министър Георги Гвоздейков уверява, че област Смолян е включена в Стратегията за развитие на пътната инфраструктура на България до 2030 г. Със съвместна заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството и министъра на транспорта и съобщенията е създадена междуведомствена работна група, която има за задача да изготви проект на Стратегия за развитие на пътната инфраструктура в страната и средносрочна оперативна програма за изпълнението <210> за периода 2023-2030 г. Срокът за изготвянето на проекта е 14 февруари 2024 г. С това стартират реални действия за проектиране на скоростна пътна връзка Пловдив-Смолян-Рудозем, съобщават от областната управа в Смолян. Целта е новоизграденият пътен участък да поеме увеличаващото се натоварване, особено тежкотоварния трафик, да се подобрят елементите на пътя, свързани с безопасността на движението и гарантиране на надеждна транспортна свързаност през ГКПП „Рудозем-Ксанти“. 

„Проектирането и изграждането на скоростна пътна връзка Пловдив-Смолян-Рудозем като част от разширената TEN-T мрежа е изключително важно за развитието на икономиката на региона и преодоляването на демографската криза. Област Смолян е единствената в страната без първокласен път или автомагистрала, както и без жп линия, което затруднява привличането на инвеститори и развитието на частния бизнес, водещо до високи нива на безработица, ниско заплащане на труда и миграция на населението. Особено важно е и осигуряването на добра транспортна мрежа по направленията, свързани с трансграничните преходи, и направленията, които обслужват труднодостъпни населени места“, посочва областният управител Захари Сираков.

Припомняме, че разширяването на основния път за Смолянска област от Асеновград към Смолян е проект дългогодишен мираж за всички шофьори, тръгнали да пътуват от и за планината. На него често има километрични тапи, тъй като тясното двулентово платно е основен подход към Смолянска област за доставчици на стоки, туристи от Пампорово и къщите за гости в Родопите и пътуващи жители на планината. От години трасето е наричано "пътя на смъртта" заради постоянната си натовареност и чести катастрофи. В единствената област с транспорт само на колела отдавна се говори за разширяване на основния път с трета лента. Това обаче все не става, последно имаше планове да се разшири с 14 км трета лента, а най-последно има план да се направи скоростно трасе с четири ленти.

Това е крайно необходимо, ако ГКПП-Рудозем все пак отвори и идващият от границата трафик се засили към Пловдив. Родопчани са чували какви ли не планове и коментари за този път, но реални действия засега не са видели. В началото на октомври т.г. министърът на регионалното развитие Андрей Цеков е поел ангажимент, че в бюджета за следващата година на Агенция „Пътна инфраструктура“ ще бъдат заложени средства и ще стартира процес по проектиране и съпътстващи процедури за изграждане на скоростен път между магистрала „Тракия“ и ГКПП-Рудозем. За обещанието съобщи досегашният кмет на община Рудозем д-р Румен Пехливанов, който бе на срещата в министерството заедно с двамата депутати на ДПС от Смолянско Хайри Садъков и инж. Анджей Джандев. На срещата е присъствала и инж. Десислава Паунова - член на управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“.

Преди известно време депутати от ДПС от региона отново настояваха в МРРБ за разширяване на пътя, тогава те искаха предпроектно проучване и проектиране на четирилентов път Асеновград-Чепеларе.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
8 коментара
Перукеро

Перукеро

21.11.2023 | 13:36

Да го изградят по подобие на околовръстен път Пловдив.Хубав,нов,широк и безопасен.

Отговори
3 0
Леля

Леля

21.11.2023 | 19:34

В кавички.

Отговори
1 0
иван

иван

21.11.2023 | 12:57

...и след 40-50 години пътя ще е готов

Отговори
5 0
bam

bam

21.11.2023 | 12:25

Пак едни пари на вятъра. Те не могат 1км улица в Пловдив да направят за две години.. идиоти.

Отговори
8 0
От Ганчо

От Ганчо

21.11.2023 | 12:10

Ние пък искаме влак до Смолян.

Отговори
6 0
tyuytu

tyuytu

21.11.2023 | 11:24

И двамата ще го харесате!!!! Абсолютно нови възможности в секса, независимо от възрастта. Това е много готино нещо, веднъж опитате ли го, никога няма да съжалявате ---> https://tyny.to/suex

Отговори
1 4
Аман от спамаджии!

Аман от спамаджии!

21.11.2023 | 11:29

Ние сме трима бе, цървyл досаден нeдоклатен!

Отговори
5 0
Ооо

Ооо

21.11.2023 | 10:58

Глупости! Ала бала! 60 г. само приказки. Ни читав път до Смолян, нито довършен път Белица-Загражден(резервен за Рудозем), нито работещ ГКПП Рудозем! Само лапачи и некадърници!

Отговори
18 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?