46

Започва мащабно проучване на най-голямото свлачище в страната

Мащабно инженерно-геоложко и хидрогеоложко проучване започва в района на голямото свлачище около Смолянските езера. В тази дейност Община Смолян ще бъде подпомогната от европейски експерти. Общината е една от 32-те в Европа, одобрени за получаване на съдействие при въвеждане на добри практики за борба с климатичните промени.

Свлачището, започващо от района на Смолянските езера, е най-голямото в България и обхваща площ от 7.2 квадратни километра. Дълго е около 5.2 километра, с ширина около 1.5 км. Простира се чак до северната част на град Смолян. Регистрирано е още през 1983 г. „Затова инженерно-геоложкото и хидрогеоложкото му проучване са много необходими. Да го картираме по начин по който да кажем в коя зона какво може да се случва. Да се откроят зоните, които са по-опасни“, каза Марин Захариев - зам.-кмет на Смолян.

В проучването участват и европейските експерти доц. Лучия Илиева от България и инж. арх. Зузана Худекова от Словакия, които в рамките на година ще работят и ще дават решения по отношение на свлачището. От общината очакват резултати още през пролетта.

„След проучването ще имаме възможност да отпушим инвестиционните интереси на езерата, защото знаем, че това е голям проблем. Да се дадат параметри къде, до колко може да се строи, дали някъде ще бъде до два етажа, дали някъде ще бъде с водоплътни ями, другаде дали пък ще остане задължително канализация. Провеждали сме разговори за изграждане на локална канализация и др“, каза Захариев.

Впоследствие общината ще готви проекти за стабилизиране на свлачището, с които ще кандидатства пред европейските програми.

На снимката: Част от свлачището обхваща района на прочутите Смолянски езера.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Ще успее ли новият парламент да излъчи правителство?