49

Започна делото за касирането на изборите в Община Смолян

В Административен съд - Смолян започна делото за касиране на изборите за кмет на община Смолян. То е образувано по жалба на загубилия кандидат Стефан Сабрутев. 

На втория тур на местните избори кандидатът на Движение "Нашият град" Стефан Сабрутев загуби от Николай Мелемов от ГЕРБ с разлика от 149 гласа. В жалбата срещу решението на ОИК се оспорват изборните резултати.

„Изборите ги обжалваме поради близкия резултат между двамата претенденти за кметското място, мисля че са достатъчно близки, открихме достатъчно на брой нарушения при преглеждането на записите и други сигнали, които имаме и сме ги дали на съда“, каза Сабрутев.

Вчера в 9 часа тази сутрин докладчикът по делото съдия Игнат Колчев даде ход. Преди това за кратко в съдебната зала присъства и кметът Николай Мелемов, който се представлява от двама адвокати. А адвокат на Сабрутев е бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев. Ответникът - Общинска избирателна комисия - Смолян се представлява от адвокат Росица Чакърова

„Аз като представител на ОИК, техен адвокат, категорично заявявам, че решението им е напълно законосъобразно. То е постановено от компетентен орган в неговите правомощия. Решението е постановено с необходимия кворум - 11 членове на комисията са гласували "за", т.е. единодушно решение, същото е постановено на база резултатите от секционните избирателни комисии, от техните протоколи. Т.е. имаме едно изцяло законосъобразно решение и нямаме притеснения“, каза Росица Чакърова - адвокат на ОИК-Смолян.

Съдът е изискал като доказателствен материал изборната документация. Предвижда се повторно преброяване на бюлетини от една десета от секциите и сравняване с протоколите. Делото ще се гледа в продължение на четири дни тази седмица.

От Административния съд уточняват, че в съдебната зала са монтирани камери за онлайн излъчване на делото. Видеоизлъчването на процеса може да се наблюдава от граждани на монитор пред залата.  

Магистратите припомнят, че съгласно Изборния кодекс съдебното производство пред Административния съд и ВАС следва да приключи в срок до два месеца от подаването на жалбата.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?