Следвайте ни

Заменят печките на дърва в 2235 домакинства в Смолян

viber icon

Приключи първия етап от проекта за подмяна на горивната база на домакинствата в Смолян, обяви кметът Николай Мелемов. За подмяната на отоплителните уреди от твърдо гориво на котли и климатици договор за безвъзмездна помощ по проекта по Оперативна програма "Околна среда" бе подписан от кмета на Смолян и тогавашния министър на околната среда Нено Димов през юли 2019 г. Първият му етап бе на стойност 460 215 лв. и включваше проучване на нагласите на не по-малко от 4000 домакинства. Изработена бе и електронна географска карта на източниците на замърсяване и се проведе разяснителна кампания, както и анализ на видовете отопления по квартали с приноса им към замърсяването на въздуха. 

"Ако не беше пандемията, щяхме много по-рано да сме преминали през тези процедури. Има забавяне с около половин година, заради мерките срещу разпространение на коронавируса, тъй като анкетирането трябваше да се извърши по домовете. Реално за следващия отоплителен сезон хората ще имат монтирана нова горивна база", каза кметът Николай Мелемов. Той препоръча на включените в проекта домакинства да си осигурят гориво за отопление за този зимен сезон, тъй като процедурата по избор на изпълнители за доставка и монтаж на новите отоплителни уреди не е ясно дали ще бъде обжалвана и няма да се забави във времето.

"Предвижда се монтажа да започне през месец декември т. г. и да продължи през 2022 г. Не искам хората да се подведат, че за този отоплителен сезон ще монтираме в домовете им новите отоплителни уреди и да останат без осигурено отопление", каза Мелемов.

По проекта се предвижда да бъдат одобрени за финансиране 2235 домакинства или да бъдат доставени 3108 нови отоплителни уреди.

"Смолян бе сред първите общини в България, подписали договор за безвъpмездно финансиране за смяна на горивната база. Защитихме висок бюджет и се надяваме в голяма степен да решим проблема със замърсяването на въздуха в града през зимата. Повечето от хората са заявили смяна с котли - около 1600 домакинства, останалите са пожелали климатици", каза Мелемов. 

Вторият етап от проекта включва и дейности по демонтажа и предаването на старите устройства. 

91.8% от обитаваните жилища в област Смолян се отопляват с дърва, сочат данните на статистиката от предишното преброяване. В региона редовно пожарникарите гасят покриви от пламнали непочистени комини. 
 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?