Следвайте ни

Зам.-министърът на земеделието: 40% повече говеда се отглеждат в Смолянско спрямо 2014-а

Министерството ще преброява земеделските стопанства от септември до декември

viber icon

Сериозен ръст в животновъдството в Смолянска област отчете на среща в Смолян със земеделските производители от региона зам.-министърът на земеделието Янко Иванов.  "Директната подкрепа на земеделските производители в областта е основно за постоянно затревените площи, които представляват над 95% от заявените площи. В животновъдството най-застъпено е отглеждането на овце и говеда, като през 2018 г. тук се намират съответно 2.5 и 1.5% от общия брой за страната. Отглежданите кози и свине нарастват над 2 пъти, спрямо началото на програмния период през 2014 г. През 2018 г. в областта е добито над 3 пъти повече козе мляко, отколкото през 2014 г. И с 21% повече биволско мляко.

Увеличение се наблюдава и в производството на яйца с около 12 %. През последните няколко години се наблюдава и ръст на заявените за подпомагане по линия на директните плащания животни в областта. А през 2018 г. са заявени около 40% повече говеда спрямо 2014 г. и 27% повече животни по схемите за овце майки и кози майки. Като за периода 2014 - 2019 г. земеделските производители в областта са получили финансова подкрепа с европейски и национални средства в размер на 171 милиона лева, което представлява близо 1.2 от общо предоставен в земеделието публичен ресурс за програмния период. Цифрите сами говорят за възходящия ход на развитието на селското стопанство и нашето намерение е да запазим тази тенденция и да го направим устойчиво и по-конкуретно способно", каза Иванов.

Той посочи, че за програмния период площите с трайни насаждения в региона нарастват с около 2 %, но остават сравнително малко в национален мащаб. Значително са се увеличили заявените за подпомагане площи със сливи, орехи и лешници. "През 2018 г. дела на аграрния сектор в общата брутна добавена стойност за икономиката на областта е 8.4%. Това е съществено над средното за страната, която е около 3.9%. Около 93% от използваната земеделска площ през 2019 г. е заета с постоянно затревени площи, благоприятстващи пасищното животновъдство. Делът на обработваемата земя е едва около 5%. Площите със зеленчуци заемат около 85% от обработваемата земя в областта, като най-силно е развито отглеждането на картофи", посочи Иванов. 

Той коментира, че разговорите с бранша са наложителни, тъй като в момента се водят преговорите за общата селскостопанска политика на ЕС за новия програмен период. "Предстои да влезе новия програмен 7-годишен период и той е вързан с тази бъдеща обща селскостопанска политика. На тези преговори, които трябва да призная не вървят леко, ние не сме сами, там са всички 27 държави членки, някои промени в последния момент настъпиха с излизането на Великобритания от общността, трябва да се преразпределят бюджетите, има спорове какви да са нивата на помощите, които ще се предоставят на селскостопанските производители. Ние отстояваме нашата позиция, за да може максимално да запазим тези средства, поне в нивата, които са в настоящия момент. Разговорите още не са приключили и най-вероятно ще има известно забавяне. Но това не значи, че ще има прозорец и вие няма да може да ползвате тези помощи и и субсидии. Напротив, до приемането на новата политика те ще се запазят в рамките и нивата, които има като ангажименти досега", каза Иванов. 

Той съобщи, че Министерството на земеделието ще проведе от 1 септември до 18 декември т.г. преброяване на земеделските стопанства. Земеделските стопанства ще могат да въведат информацията си в електронен въпросник онлайн от 1 до 18 септември, а от 19 септември до 18 декември т.г. анкетьори ще посетят останалите земеделски стопанства. "По-младите по-лесно боряват с компютри, а тези от по-старото поколение, които не са много на "ти" с компютърните технологии, ще им помогнат нашите областни служби. Цялата информация за преброяването ще бъде качена на страницата на министерството", посочи Иванов.

 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?