Следвайте ни

Закриват три училища в Смолянско

viber icon

Три училища няма да отворят врати тази учебна година в Смолянско, а заради Ковид 19 някои школа ще хранят децата в пригодени за това помещения в дворовете на учебните сгради. Това стана ясно от брифинга за началото на учебната година в региона на областния управител Недялко Славов и шефката на Регионалното управление по образованието Мария Семерджиева.

15-ти септември ще се проведе присъствено, като в 58-те училища в 10-те общини ще влязат общо 9119 ученици. Първокласниците в региона са едва 656. Най-много са учениците в пети клас - 902, в 12 клас са 772. Детските градини са 48 в областта и в тях има 2893 деца. Закритите училища с решения на ОбС са три, като две са в община Девин. Училището в село Осиково се закрива, тъй като останало с 1 ученик, а училището в село Селча се закрива, тъй като има само 2-ма ученици.

Закрито бе и  училището в село Средец, както и детската градина в неделинското село. Нулеви паралелки в 1 клас има в училищата в селата Ягодина, Лясково и Арда. С 1 първокласник са училищата в Настан, Букова поляна и Забърдо. 1234 са учителите в региона. "Има лек недостиг на учители по природни науки. Тази година имаме на 100 % изпълнен план прием, от 37 планирани паралелки са реализирани 37, което не е се случвало в последните 10 години", каза Семерджиева. 

"Забелязва се повишаващ се интерес към професионалните гимназии и на бизнеса към професионалното обучение. Броят на децата, които напускат областта, е доста по-малък в сравнение с предходни години. Тази година са 29, при 105 напуснали през миналата година. Личен ангажимент ми е да разширяваме мрежата от училища и ученици, които ще се обучават в академия Телерик. Като цяло ще търсим всякакви възможности за разширяване на извънкласните форми на обучение", каза областният управител Недялко Славов. 

"В училищата децата няма да се местят по кабинети, всеки клас ще се обучава в класната си стая. Кабинетите по изобразително изкуство, биология, химия, ИКТ ще се използват при строги мерки за дезинфекция, с по-дълъг период между часовете за дезинфекция. 10 000 маски еднократни сме поръчали допълнително, за да има в системата. В столовете и бюфетите децата ще се хранят по график, за да няма близкостоящи ученици и опашка.

Всяко училище ще си организира филтър сутрин. Няма да се допуска споделяне на храна и напитки между децата. Всеки ден ще се прави беседа в класовете за това как да се пазим. Допуска се децата да си носят храна от вкъщи, на открито, и кетъринг, но храната да е в еднократна опаковка и с еднократни прибори. Няма да се допускат външни лица в училищата. Няма да има престой в учителските стаи. Комуникацията с родителите се препоръчва да е чрез онлайн родителски срещи", каза Семерджиева. 


РУО изгражда в момента банка с кадри от наскоро пенсионирани учители, за да може да се използват, ако има заразени учители през учебната година. При болно дете решения за карантина ще се вземат с РЗИ. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?