Следвайте ни

Забърдо бори коронавируса с греяна ракия с билки и мед

viber icon

Забърдо ще бори коронавируса с греяна ракия с билки и мед. По стара традиция на 14 март, когато се отбелязва Стара Марта, кукери гонят злото от селото. Забърдо чества празника  независимо дали се пада работен или почивен ден. Тази година той е в събота.

Заради коронавируса, обаче, кметът на селото Валентин Черпоков е издал заповед, с която се забранява струпването на хора и всякакви прояви. Управникът е известен с тържествата и почерпките си.

Валентин Черпоков

"Бях подготвил музика да свири, дори капарото изгоря. Исках както всяка година и почерпка за всички хора да направя, но това ще се отложи за момента, когато отмине епидемията. Искам да не допусна нито един заразен в селото с коронавирус", каза Черпоков. Затова вместо тържества и почерпки, той е решил да направи своеобразна превенция на цялото население. За целта ще използва греяна ракия с мед и билки. В казана пред кметството в събота ще врат ракия с мед, риган, мащерка и мурсалски чай, който е известен като билка на дълголетието. Жителите на селото ще могат сами да си наливат от билковата ракия с черпак от казана в пластмасови еднократни чашки.

"Няма по-мощна защита от греяната ракия и родопските билки за всякакви болежки. Родопчани сме доказали, че знаем как да оцеляваме, и то в суровите условия на планината. Имало е и преди тежки болести, но хората са ги борили с природни средства и са карали по 100 години", каза Черпоков. Нощта преди Стара Марта по традиция млади момчета, облечени като кукери, ще обиколят цялото село и ще гонят със звука на чановете злите духове. След това местните ще се пречистят и вътрешно с лековитата ракия.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?