Следвайте ни

Забърдо дарява на Австрия дървено виенско колело

viber icon

Чепеларското село Забърдо дарява дървено виенско колело на посолството на Австрия.

В писмо до посланичката Андреа Вике, от името на своите съселяни кметът Валентин Черпоков уверява, че ще предостави местния прототип, построен през 2006 г., на страната й. Дървената въртележка на Забърдо е създадена по подобие на онази, която е имало около 1870 г. в селото. Според местните, селото е имало виенско колело преди това в столицата на Австрия - Виена. 
За това, че в селата в Родопите са имали вековни традиции в дървените въртележки, са категорични старите жители на Забърдо, казва кметът. Въртележката е била използвана за среща и задомяване на младите влюбени.

Има поверие, че който се качи на нея няма да развали семейството си никога. Колелото, което функционира 14 години, е с 6 метра диаметър, задвижва се ръчно от 4 човека и на него се въртят едновременно 8 души. Основите на колелото са по 4 метра и са направени от чам и бук. Основната конструкция се топи в асфалт, за да не изгнива. 

Черпоков кани посланичката Андрея Вике да посети селото на предстоящо откриване на възобновено „Виенско колело“, за да й връчи връчи първия му образец. Тези дни той възобнови холивудския светещ надпис "Добре дошли в Забърдо", който посреща гостите от скалите пред селото.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Аман от главанаци

Аман от главанаци

22.06.2020 | 00:06

Родопският палячо

Отговори
2 0
Логично

Логично

21.06.2020 | 14:17

Смед като Забърденското колело е създадено преди Виенското то следва че и Виенското колело трябва да се казва Забърденско!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?