3906

ЮЦДП стартира куп прояви в Седмицата на гората, вижте къде ще се сади и почиства

С куп прояви стартира Седмицата на гората Южно централно държавно предприятие (ЮЦДП). Предвидени са дейности по почистване на горски площи и защитени местности, ремонт на пейки, засаждане на горски площи и мероприятия по горска педагогика и горско училище, беседи и конкурси за деца и ученици, раздаване на фиданки и други мероприятия във всички горски стопанства на територията на предприятието, съобщи Евелина Атанасова от  Централното управление на ЮЦДП в Смолян.

Горските ще наградят отличените деца от конкурса за къс разказ и стихотворение „Гората е живот и споделена отговорност“, който провеждат заедно с Регионалната библиотека „Николай Вранчев“-Смолян. Ще бъде отличен и лесовъд на годината, както и горски за цялостен лесовъдски принос. Ще се проведе и турнир по тенис на маса за служителите на ЮЦДП в спортната зала в Ардино. При Дяволския мост пък ще има пленер по рисуване на открито за деца. В местност „Омана“ край Доспат ще бъдат залесени 6 дка от служители на ЦУ на ЮЦДП-Смолян, ДГС Доспат и доброволци. На 28 март състезание по залесяване ще се проведе в разсадника на  ДГС в Смилян, по съвместна инициатива на ЮЦДП, ДГС Смилян и  СУ „Св. Св. Кирил и Методий“-с. Смилян, а на 29-ти март ще има урок по горска педагогика в ДГ „Синчец“. Такъв урок ще има и в ДГС „Акад. Николай  Хайтов“, като шишаркосушилнята в Чепеларе ще посетят ученици и учители от Професионална гимназия по селско и горско стопанство "Никола Йонков Вапцаров"-Чепеларе и други училища в община Чепеларе.

Организирано е и почистване на централния път Чепеларе-Асеновград от служители на горското стопанство и доброволци. ДГС  Широка лъка също прави почистване на защитени местности и природни забележителности на територията си, както и площите около сградата на стопанството. Ще се ремонтират и пейките и масите около „Лесничевата чешма“ в м. „Ардашлъ“ на Пампорово. В ДЛС Извора в Девин ще се почиства горската територия в защитената местност по поречието на река Девинска, предвидено е пребоядисване на съществуващите пейки и беседки, с участието на около 50 служители от Община Девин и служители на ДЛС Извора. От ДГС Михалково ще почистят чешмите в горските територии и района около тях и ще правят и поставят дървени пейки по туристическата пътека около комплекс „Чилингира“. Горските от Михалково са предвидили и направата и поставянето на хранилки за сърни, тип „ясла“ в м. „Нивищата“ и м. „Кръстопът“. Ще се извърши и почистване на горски и общински територии от служители на Община Доспат, кметства на населени места, деца от местните училища, доброволци и служители на ДГС Доспат. В ДГС Славейно също ще почистват горски територии, а 15 доброволци и служители на ДГС Смилян ще се погрижат за две новосъздадени горски култури на площ от 1,5 дка. 

В ДЛС Кормисош ще бъдат залесени 200 фиданки от доброволци и служители на стопанството. Залесяване на фиданки ще правят и ученици от 1-12 клас в двора на СОУ „Христо Ботев“-гр. Лъки. Създаване на „лична градинка“ чрез засаждане на семена ще направят и деца от ДГ „Юрий Гагарин“-гр. Лъки. Ще бъде почистена и  м. „Парка“, с. Манастир и м. „Кръстова гора“, от служители на стопанството и доброволци. Ще се поставят пейки и маси от масивно дърво на територията на „Парка“.

Атрактивна ще бъде демонстрацията на обработка и приготвяне на ястия от дивечово месо в Ловна резиденция „Карамуш“. В проявата ще участват служители на ДЛС Кормисош и 30 ученици от СПГТС „Никола Й. Вапцаров“-гр. Смолян. Край Смолян ще бъде почистена панорамната площадка в м. „Амзово“. В ДГС Златоград ще се залесят общо 3 дка, с участието на ученици и родители, служители на ДГС Златоград и ще се почистят горски територии, съвместно с Община Златоград. В ДГС Борино служители и доброволци също ще почистват горски територии и общинския път от от Борино до м. „Кастракли“.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?