4232

Юбилярите в Момчиловци подариха на селото кът за отдих

Кът за отдих в Спортния център на Момчиловци подариха юбилярите на селото си. По самобитна традиция от 2002 г. насам всяка година наборите от селото, закръглили 50 години, даряват Момчиловци с обществена придобивка. През годините навършващите половин век са дарявали шадраван, художествено осветление на скалата от песента „Торнал е Тодю на гурбет да иде“, каменен релеф на занаятите и много други придобивки.

Сред обществените дарения на юбилярите са чешма пред кметството от набор 1961 г., набор 1951 г. – художественото осветление на центъра, набор 1944 г. – чешма в центъра, пред музея набор 1947 г. е поставил пано с препускащия юнашки на коня си Момчил юнак, на чието име е кръстено селото. Осветлението на църковната камбанария към храма „Св.св. Константин и Елена“ е от набор 1959 г. Аязмото, което е една от основните забележителности на Момчиловци е благоустроено от дарители. Набор 1965 г. дарява осветена алея на Аязмото, което е една от основните забележителности на Момчиловци. Внушителната порта, която води към него, също е подарък от поредния набор жители на селото, навъртели половин век. С времето придобивките се надграждат една с друга. „Всяко поколение вгражда нещо от себе си в селото“, каза кметицата на селото Сийка Суркова.

Юбилярите по традиция изиграват и наборно хоро на центъра, в същия ден в който селото изпраща абитуриентите си.  По традиция те са част от богатата програма на Майските празници на селото. Тази година първо тържествено бяха отбелязани 60-годишнината на Културноисторическия музей в селото и 120 години от рождението на гайдаря Лазар Каневски. Програмата продължи с официалното откриване на празника на Момчиловци от кмета Сийка Суркова, който се провежда за 33-ти път.

Кметът на Смолян Николай Мелемов поздрави хората като им съобщи, че до десет дни започват ремонтните дейности по водния цикъл в селото. Подготвя се и новата сграда за Музея на илюзионното изкуство. Тя е дарена от община Смолян за Музея на магията, който да побере огромната колекция на известния илюзионист и актьор Ненчо Илчев, родом от Момчиловци.

За празника в Момчиловци пристигна гръцка делегация от полицейските организации в Ксанти. 

Предстои храмовият празник на църквата ни “Св. Св. Константин и Елена “ на 21 май. След Божествената Света литургия е предвидена благословена трапеза. 10 % от жителите на Момчиловци празнуват именните си дни на Св. Св. Константин и Елена, посочва Суркова.

На 22 май от 19 ч. Момчиловци ще бъде сцена на театър на сенките от Солун, Гърция. На 23 май по традиция учениците от ОУ „Св.св. Кирил и Методий“ и децата от ДГ „Изворче“ ще направят факелно шествие за 24-ти май. След това е съборът край параклис  “Св. Св. Константин и Елена” на 25 май.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?