Следвайте ни

Възстановиха храма на светеца покровител на Златоград

viber icon

С над 100 хиляди лева дарения е възстановен за нов живот храмът „Св. Атанасий“ над Златоград. Той е построен през 1924 г., но с времето почти рухнал. Църквата бе открита тържествено, след като бе възстановена само за три месеца от даренията, част от които са от мюсюлмани.


Дарителската кампания започна през октомври 2018 г., обясни Тодор Георгиев от църковното настоятелство. С дарения и само за три месеца е построена нова камбанария, ремонтиран е покривът, направена е каменна външна и вътрешна мазилка на храма. Старият иконостас е освежен, а иконите са реставрирани, като са добавени и нови.


Ремонтирано е и пространството около църквата.


Водосветът бе отслужен от архимадрит Висарион в съслужение с отец Константин, който е и председател на местното църковно настоятелство. "Тази църква е един бисер сега, доскоро бе изоставена руина", каза отец Константин. На освещаването се събраха стотици миряни. След тържествения водосвет бе раздадена благодарствена трапеза.
След ремонта на църквата позлатените й кубета се виждат от почти всички части на града и от километри разстояние. А през нощта тя е осветена и наподобява храма „Възнесение Господне“ на хълма Царевец във Велико Търново, каза археологът проф. Николай Овчаров.


Построеният преди 95 години храм е на мястото на стар манастир. Според легендата, от руините му излитат ята гарвани и изкълвават очите на османците, тръгнали през ХVІІ век да заличат последните християни в Златоград. Оттогава свети Атанасий е почитан като покровител на града.


Възстановеният храм е на един от четирите планински върха, ограждащи Златоград отвсякъде и образуващи Кръстатата гора, както я наричат местните хора. Градът е под четири върха в различните географски посоки, където има и четири храма - „Св.Равноапостоли Константин и Елена”, „Св. Атанас”, “Св.Илия” и „Св.Неделя“.


Кметът на община Златоград Мирослав Янчев обяви, че общината планира да обнови сега съществуващата екопътека до храма „Св. Атанасий“, да го включи в туристическите маршрути и да търси средства за построяването на път до него, тъй като сегашния е черен и достъпен сам с високопроходими автомобили. Професор Овчаров заяви, че предстои да се издирят останките на средновековния храм в района на църквата.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?