4232

Връстникът на "Марица" Ариф Караибрахимов: Аз съм приключенец, който вярва в светлото бъдеще на село

Роден на 3 юни 1991-ва

"Нашето поколение е с огромен потенциал, защото израснахме в преход, хванахме старите порядки - скромност, възпитание, труд, но и свободата на демокрацията, която те кара да си отговорен за действията си", казва мъжът от Търън

 

"Роден съм в началото на прехода, така че с моя живот го преминах целия досега. Нашият набор взехме най-доброто от предишния строй и най-доброто от демокрацията, затова се справяме с живота. Родените на тази дата обичаме промяната, когато усетим, че е необходима, но не загърбваме и старото." Така обобщава себе си и житието си Ариф Караибрахимов от смолянското село Търън. Той е роден на една дата с първия брой на вестник "Марица" - 3 юни 1991 г. Младият мъж не смята, че е живял лесно във времена на постоянни промени и несигурност, но винаги е оптимист за бъдещето.

"Имах невероятно детство в Търън. Селото ни е известно с трудолюбиви хора с железни морални ценности, научени сме на труд, отговорност, родолюбие и дисциплина", казва Ариф. Като дете определя себе си като приключенец. "Строили сме си къщи на дърво, хващали сме риба с голи ръце, работили сме от малки по баирите и това се е отразило на характерите ни - борбени сме и се справяме с трудности. Излизахме сутрин и се прибирахме вечер, нямаше мобилни телефони да ни звънят мама и татко къде сме", казва родопчанинът. 

Заедно с приятел, когато са IV-V клас, спасяват дете от удавяне в селото. "Играехме футбол. Топката излетя в реката, по-малко дете се затича да я вземе и падна във водата. С приятел изтичахме до по-дълбоко място по реката и с клон го измъкнахме от водата", разказва Ариф. 

Той помни телефоните с шайба от предишното време. Такъв имали баба му и дядо му. Но има и тежка мъка от младостта от инцидент, при който починал по-малкият му брат, за което не иска да говори. Ариф учи до VIII клас в училището в Търън, което се слави в региона с отлични образователни традиции, конкурирайки градските училища. След това учи в елитната Професионална гимназия по икономика в Смолян, специалност "Търговия". 

"Безкрайно съм благодарен на класната си Цонка Маркова - Шефчето. Тя ни научи да мислим, за много неща от живота ни отвори очите", казва Ариф. След гимназията кандидатствал в Симеоново за полицай, но не го приели. Тогава решил да учи право в Пловдивския университет и наскоро го завършил. 

На Пловдив е посветил 12 години от живота си. "Започнах като барман в заведение в ЖР "Тракия", а след това бях ФМБ мениджър в хотел "Тримонциум". Пандемията се отрази на бранша и не съм вече на тази работа, за добро или лошо. Върнах се в Смолян, харесва ми тук и донякъде съм благодарен, че така се случи. Работя тук вече три години и мечтая да създам семейство. Като ви чуя от „Мария“ и все ме улучвате да искам някаква промяна, сега ще променя професията", споделя Ариф. 

Казва, че винаги ходи да гласува, но не харесва политиците, независимо от "коя боя" са. Убеден е, че само силно гражданско общество може да промени страната ни към по-добро. "Политиците са такива, защото го позволяваме ние, гражданите. Ако има силно гражданско общество - те ще се съобразяват много. А и да не забравяме, че те произлизат от същия този народ, и ако имат кусури, то ги има и народът. Ако те са тарикати, то и народът е от тарикати", смее се Ариф.

Ходил е неведнъж на почивки в чужбина, но не го влече да живее извън границите на родината. "Последните 30 години светът се разви страшно много. И всяко поколение има и умни, и образовани, и неграмотни, и мързеливи. Нашето поколение е поколение с огромен потенциал, защото израснахме в преход, хванахме старите порядки - скромност, възпитание, труд, но и свободата на демокрацията, която те кара да си отговорен за действията си. Мисля, че ни очакват хубави неща насетне. Вярвам, че светлото бъдеще е на село, защото хората обръщат все по-голямо внимание на екохрани, здравословен начин на живот, и това е огромна възможност за младите", казва Ариф. 

Той заявява, че харесва вестник "Марица“. "Голям вестник, има какво да прочетеш, има стандарти в него, но вестниците все по-малко се търсят. "Марица" обаче е име и независимо от времената, вярвам, че ще има достойно място като медия в страната. Родените на тази дата сме любопитни, дейни, обичаме свободата и не можем да седим на едно място, зодията ни е такава, че гледаме и сме в крак с бъдещето", казва Ариф.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
0 коментара

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?