Следвайте ни

Войници спасяват хора в лавина на учение край Смолян

viber icon

Задачи по оцеляване в планината и спасяване на затрупани хора от лавина ще бъдат тренирани на военното учение „Родопи – 21”, което започва от утре в района на Смолян. На него се цели да се повиши подготовката на 101 алпийски полк на над 2000 метра надморска височина.

В него ще участват над 240 военнослужещи от Командването на Сухопътните войски, 101-ви алпийски полк, логистичния модул от 110-ти логистичен полк, Националния военен учебен комплекс „Чаралица“. Ще се включат екипи от Военномедицинска академия – София и от Центъра на НАТО за за водене на планинска война (NATO MW COE) в Словения.

По време на подготовката участниците ще изпълняват задачи по стрелба, патрулиране, оцеляване, търсене и спасяване на затрупани хора от лавина, оказване на първа медицинска помощ на пострадал в лавинен инцидент и медицинска евакуация с моторна шейна и хеликоптер. 

Офицерът, който планира учението, е командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов.

На 19 март е планиран медиен ден на съвместната подготовка „Родопи - 21“ в района на връх „Голям Перелик“.

Участниците в съвместната подготовка ще демонстрират техники за придвижване, бивакуване, оцеляване, търсене, спасяване и медицинска евакуация на пострадал със специализирано зимно оборудване и техника, движеща се в пресечен зимен терен.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?