Следвайте ни

Военен хвана кръста в Смолян

Двама с името Васил извадиха кръста в Смолян

viber icon

Военослужещ извади Богоявленския кръст от ледените води на река Черна в Смолян. 28-годишният Васил Буков, който служи от 2 години в Алпийския полк, се пребори за разпятието с още двама. "Пожелавам здраве на всички българи, нека бъдат щастливи", каза младият мъж. Той не е семеен, но си пожела семейство през настоящата година.
Ритуалът води Негово високопреподобие архимандрит Висарион, който преди това освети бойните знамена на 101-ви Алпийски полк и отслужи Света литургия в църквата „Св.Висарион Смоленски“ за Богоявление. След това офицерския състав се включи в шествието до река Черна, водено от духовия оркестър на града, свещениците, кметът на Смолян Николай Мелемов и областният управител Недялко Славов.
В смолянския квартал Устово за поредна година направиха шествие до река Бяла с портрета на Христо Ботев и знаме "С нами Богь". След това родолюбци се хванаха на хоро, облечени в носии в ледените води, под звуците на две каба гайди. След 15 минути търсене, кръста извади Васил Марински, на 29 години.
В Смолян по традиция от църквите във всеки квартал се хвърля кръст. В кв. Долно Райково кръста хвана Никола Маргаритов.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?