2374

Водещи специалисти настояват за създаване на Кризисен център за домашно насилие в област Смолян

Да се създаде Кризисен център за работа с жертви и извършители на домашно насилие в област Смолян настояха водещите специалисти, работили години наред с участници в домашно насилие, на събитието на Първи дамски клуб за развитие на община Смолян в НЧ „Кирил Маджаров 1866“ в смолянския квартал Устово. „Не бъди безразличен! Говори днес, за да не замлъкне друг завинаги утре!“ бе мотото, под което премина събитието посветено на домашното насилие, подкрепено от Областна дирекция на МВР.

В него участваха Мария Касимова-Моасе – журналист и писател, д-р Благородна Макева, лектор и автор на редица публикации и доклади в областта на защитата от домашно насилие и заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ до 2021 г., Левена Лазарова, журналист, един от създателите на кампанията против домашното насилие #НеСиСам; Катя Кръстанова – психолог, Фондация „Асоциация Анимус“; д-р Росанка Венелинова, изп. д-р на Фондация „Център Надя“. Специален гост беше Наталия Симеонова, телевизионен водещ на предаванията “Море от любов“, и „Предай Нататък“, която започва нов проект по болезнената тема.

Според Катя Кръстанова от фондация „Анимус“, е много важно да се създаде Кризисен център за защита от домашното насилие. „Фондация „Анимус“ през последните три години работи в Смолянска област по проект за насилието над жени. Имахме много сериозни дискусии с институциите, с които работехме по проблема за насилието над жени и домашното насилие. Имахме обучение за полицията и аналитичен доклад с данни. Няколко са много впечатляващите изводи от нашия анализ. На първо място мълчанието, табуто, затаяването на домашното насилие в област Смолян е изключително голямо. Много трудно жертвите споделят за това, което се случва в техните семейства. Изключително трудно търсят помощ. След като потърсят помощ, обаче има друг голям проблем – няма специализирана услуга за жертви на домашно насилие на територията на област Смолян, няма специализирана услуга за извършители на домашно насилие и съответно най-големия проблем, особено често споделян от полицията – отсъствието на Кризисен център в областта. При положение, че няма ресурси, които да подпомогнат жертвите на домашно насилие, съвсем нормално е те да не търсят помощ, защото нямат вяра, че има начин да им се помогне“ , каза Кръстанова.

От анализа става ясно още, че при постановяването на мерките по Закона за защита от домашно насилие от Районните съдилища на територията на областта, най-често се разпорежда само първа мярка – да се въздържа от насилие извършителят, но се пропуска мярката той да не доближава жертвата, която е най–високо ефективно. „Прави впечатление, че няма нито един случай на съдебно решение по Закона за защита от домашно насилие, на което да е постановена мярката извършителят да се изпрати в програма за справяне с агресията. Такава програма на територията на областта няма, но наличните центрове за обществена подкрепа биха могли да работят с тези случаи. И ако бъде постановена такава мярка, тя би могла да бъде осъществена в област Пловдив, фондация „ДА“ предоставя такава услуга за защита от домашно насилие“, отбеляза Кръстанова. Друг проблем, са нарушените ограничителни заповеди, тъй като много често не могат да се съберат доказателства за тяхното нарушаване, което съответно пречи на това извършителят да бъде подведен под наказателна отговорност за неизпълнение на съдебно решение.

От фондация „Анимус“ тази седмица са инициирали среща в областната управа на Смолян с представителите на общините в областта, „Социално подпомагане“ и областния координатор за домашно насилие към ОД на МВР – Смолян, за да се обсъдят възможностите за създаването на Кризисен център.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?