Следвайте ни

Водата в Стрелча потече, но става само за миене

Още поне две седмици няма да може да се пие, казват от ВиК

viber icon

Водата в чешмите на Стрелча потече. След три-четири дни усърдна работа снощи късно екипите на ВиК в градчето са успели да осигурят достатъчно подаване към пречиствателната станция и съответно – към абонатите. Всички потребители в града вече имат нормално снабдяване, съобщават от дружеството, но с предупреждението, че течността е годна само за битови нужди. Не бива да се пие и да се готви с нея.

Най-малко две седмици ще са необходими, за да стане водата питейна, прогнозира управителят на предприятието Филип Фингаров. Макар че с колегите му не са спирали да работят от няколко дни, остава още едно съоръжение да се почисти – утаителят. После пак трябва да се изчистят и резервоарите, да се извърши хиперхлориране, да се вземат проби и ако резултатите от изследванията им са добри, може да се обяви, че водата е годна за пиене.

При всеки следващ порой и прииждане на река Меди обаче проблемът ще се завръща, предупреждава Фингаров. Трайното решение е да се осъвременят водовземните съоръжения, да се осигури първа степен на пречистване в пречиствателната станция и да се обновят филтрите за пречистване, както и системата за обеззаразяване.

Припомняме, че от 10 юни местната власт в Стрелча обяви бедствено положение. До крайната мярка са стигна, след като от проливните дъждове река Меди дере преля и затлачи водовземните съоръжения с тиня, чакъл и клони. От общината се надяват на помощ от държавата, тъй като прииждането на реката е разрушило подпорни стени, оголило е етернитовите тръби на довеждащия водопровод и има риск от още по-сериозни аварии, които да оставят хората без вода за месеци.

От вчера Комисията за енергийно и водно регулиране започна проверка на ВиК в Стрелча. Регулаторът изисква в тридневен срок дружеството да представи становище за възникналите проблеми, доклад за засегнатите от тях селища и потребители, информация за броя и резултатите от взетите проби за качество на водата, подробни данни за причините, довели до критичната ситуация. Копие от писмото на институцията е изпратено и до кмета Стойно Чачов.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?