Следвайте ни

Внуци под наем помагат на баби и дядовци в Родопите

viber icon

Бабите и дядовците в селата от община Мадан ще имат внуци под наем. Двама доброволци от България и Турция - Сузана и Неслихан, в продължение на шест месеца ще се грижат за възрастни и самотни хора по проекта на сдружението "Деца със специални потребности", който се реализира с подкрепата на община Мадан.

Инициативата се финансира от Европейския корпус за солидарност, чрез Центъра за развитие на човешките ресурси, и се реализира за втора поредна година. Това е своеобразен пример на социално включване, инициативност и обществена сензитивност на младите хора, която предизвика голям интерес и сред местната общност, казва ръководителката на проекта Емилия Георгиева, председател на УС на СНЦ "Деца със специални потребности" - Мадан.

Внуците под наем за първи път помагаха на възрастни и самотни хора в общината като тимуровска команда миналата година. Тогава 12 доброволци от Бурса и България два месеца изпълняваха всякакви задачи - чистиха дворове и градини, доставяха и готвиха храна, копаеха. Ако се наложи, те търсят и медицинско обслужване за възрастните хора и им доставят лекарства. Това отново ще става при спазване на противоепидемичните мерки. 

„Внуци под наем“ е безвъзмездна доброволческа служба. „Според мен бабите и дядовците навсякъде по света са готови да направят всичко за внуците, дори и за тези под наем“, казва Сузана Георгиева, която за втора година ще бъде внучка под наем. Тя е студентка в УНСС, специалност „Маркетинг“, мечтае един ден да има собствен бизнес.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Целта е ясна

Целта е ясна

20.03.2021 | 12:13

и да не забравят да научат възрастните си баби да четат корана, защото бабите са от поколението, което говореше и се учеше само на български

Отговори
1 0
Не е добре

Не е добре

20.03.2021 | 09:08

Глупости на кубици..... Поредния начин за лапане на пари по програми...

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-добрият вариант за страната след изборите?