1553

Владимир Солаков е кандидатът на СДС за кмет на община Девин

Областният председател на СДС за Смолянска област Иван Кънев регистрира днес кандидатурата за кмет на община Девин на Владимир Солаков в Общинската избирателна комисия. Кандидатурата на Солаков е първата регистрация в ОИК в надпреварата за кметския стол на курортната община.

Владимир Солаков е на 39 години от град Девин. Семеен, с едно дете. Той е завършил за бакалавър в специалност „Публична администрация“ и за магистър в специалност „Управление на човешки ресурси“ в ЮЗУ „Неофит Рилски“ в гр. Благоевград,. Работил е в сферата на туризма, четири години беше заместник кмет на община Девин.

„Оказах се първият регистриран кандидат...Вярвам, че това е знак, да поведа община Девин към мястото й на община номер едно в България! Уважаеми жители на Община Девин, скъпи приятели, партньори и колеги, без омраза и противопоставяне, с много труд и взаимопомощ, вярвам, че можем да превърнем Девин, в световно известна туристическа дестинация и прекрасно място за живот, където никой не пречи на никого, а общината е верен съюзник на гражданите и техен партньор, във всяко едно начинание!, обяви Солаков.

Кандидатирахте се за кмет на община Девин? Каква е мотивацията ви?

-    Повече от 10 години се занимавам с политика на територията на община Девин. Дълги години участвах в организацията и провеждането на местни, парламентарни и европейски избори. В предходния мандат бях заместник кмет на община Девин, в него отговарях за всички инфраструктурни проекти на общината и в тази сфера, с много труд, съумях да реализирам проекти за над 30 млн. лева, включително саниране на десетки административни и обществени сгради в Девин. Работил съм усилено за осигуряване на средства и провеждане на всички процедури за ремонт на централна градска част, водопроводи в населени места, асфалтиране на улици, изграждане на подпорни стени и др. Огромно количество работа, за което изключително много благодаря на общинската администрация, на колегите експерти в община Девин, които неуморно, дори в събота и неделя, работиха, за да може всичко това да се случи в предходния мандат. Четири години след това наблюдавахме един мандат, който беше насочен единствено в довършване на всичко започнато. То беше довършено успешно и днес Девин има съвременен облик на курортен град, но за съжаление не продължава да се развива. Именно това ме провокира, заедно с моят екип, да поемем към регистрация  на кандидатурата ми за кмет на община Девин и листа за общински съветници, с идеята да имаме краткосрочно, средносрочно и дългосрочно предвидимо бъдеще в развитието на община Девин. Всеки гражданин да знае какво се случва, да може да си направи план, да очаква развитие в определени сфери.

- Какво искате да развиете и промените?

-   Искаме да променим в положителна посока развитието на сектори като туризъм, култура и социалните дейности, които в последните години изостават. Туризма се развива само и единствено благодарение на туристическите обекти – хотели, ресторанти, къщи за гости, туристически атракциони. Благодарение на техните усилия. А за съжаление община Девин изостава в подкрепата чрез реклама, презентация, популяризирането и подпомагането на всичките тези субекти, които развиват туризъм. Нужен ни е нов подход, който да даде възможност община Девин да разгърне целия си туристически потенциал, който се изразява в природните й дадености, културните такива, в археологическите й обекти, подземните й красоти, които не са разработени. А там имаме огромен ресурс и потенциал да се превърнем наистина в една световно известна туристическа дестинация, която да ни осигури не двумесечен туристически сезон, а поне 6 месеца туристически сезон с пълна заетост на легловата база. Това ще доведе до разкриването на множество работни места, развитие на туристическите обекти и най-вече – ще спре демографската криза, която се случва на територията на община Девин.

- Споделихте, че имате идеи за развитие на социални и други услуги, какво имате предвид?

-   В община Девин в момента има няколко групи хора, които се нуждаят от подкрепа. Едните са младите хора, които имат нужда от развлечения, да им бъде осигурени условия за техния  живот, спортни мероприятия за развитие на физически активности, както и приятни пространства, в които те да си прекарват добре, за да не търсят развлечения в други градове и съответно да не се изселват от Девин. По отношение на социалните услуги, значително голям е процента на застаряващо население е останало, за съжаление за четири години общинския минерален басейн стои затворен. В него възрастните хора могат да лекуват заболявания на опорно-двигателния апарат с изключително лековитата вода, до която местните хора нямат достъп сега. Първото нещо ще бъде да отворим минералния басейн. Тези възрастни хора, чиито деца са отишли да живеят в други населени места или държави са останали сами и без подкрепа. В програмата ни за управление е заложено да реализираме общинско дружество, което да има необходимия капацитет за социален патронаж и да оказва подкрепа на такива самотни възрастни хора във всички аспекти на техния живот. Те имат нужда да бъдат подпомагани в ежедневните необходимости в дома, включително осигуряване на медицински грижи, особено през зимните месеци. Освен това вярваме, че е необходимо община Девин да има общински санаториум, в който да вкараме лековитата минерална вода. Имаме сграден фонд, в който можем да реализираме това. И да предлагаме балнеоложки услуги за местното население, както и за туристи на достъпни цени. Защото знаете, балнеология и спа в Девин има в големите хотели,  но я достъпна за определен вид хора. Целевата група на отсядащите в къщите за гости не може да си позволи да ползва спа услугите в големите хотели, които  са на много високо ниво, но и на доста по-скъпа стойност, искаме в общинския балнеосанаториум  местните хора и гостите на къщите да имат достъп до спа услуги на стойност, която могат да си позволят.

-         За културата какво предвиждате?

-         Туристическа дестинация каквато е община Девин, разположена по поречието на река Въча, за която има археологически сведения, че е населявана още от тракийското племе дий, от които е произлязъл дори самият бог Дионисий, е тема, която трябва да бъде развита. Имаме  достатъчно археологически доказателства в местността Лилово за силно застъпен култ към Дионисий, към Орфей. Смятам това да го популяризираме, да го развием чрез археологически проучвания и научни доклади и Девин да стане  туристическа дестинация, която съчетава  спа, природа, вино  и тракийски мистики.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Браво

Браво

21.09.2023 | 09:44

Успех! И само СДС!!!

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?