Следвайте ни

Владиката идва с иконата "Златна ябълка" за 20-годишнината на храма в Пампорово

viber icon

Митрополит Николай ще уважи 20-годишнината на църквата в Пампорово заедно с чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“, съобщиха от Архиерейско наместничество - Смолян.

Владиката ще отслужи тази неделя архиерейската света Литургия за годишнината на храма „Успение на Пресвета Богородица“. В църквата ще бъде донесена за поклонение чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“. За богослужението е осигурен превоз с автобуси на смолянчани от областния град до курорта.

Храмът е уникален с това, че проектът и конструкцията му са съобразени със суровите условия в планината. Той е построен изцяло с дарения, иницирани от тв-предаването „Панорама“. От старта  на инициативата през 1992 г. до освещаването й през 1999 г. със средства се включват 15 000 души. Имената на най-щедрите дарители са изписани на табелки върху специални дървени столове.

Трите кристални полилея са донесени в църквата от резиденцията в Бояна. Шест камбани са подарени от Русия. Благодарни богомолци са донесли икони и много други подаръци. Изографисването на църквата е от три различни екипа, които за едни е еклектика, а за други показват различни стилове - традиционност, новаторство и академичност.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?