Следвайте ни

Владиката идва с иконата "Златна ябълка" за 20-годишнината на храма в Пампорово

viber icon

Митрополит Николай ще уважи 20-годишнината на църквата в Пампорово заедно с чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“, съобщиха от Архиерейско наместничество - Смолян.

Владиката ще отслужи тази неделя архиерейската света Литургия за годишнината на храма „Успение на Пресвета Богородица“. В църквата ще бъде донесена за поклонение чудотворната икона на Света Богородица „Златна ябълка“. За богослужението е осигурен превоз с автобуси на смолянчани от областния град до курорта.

Храмът е уникален с това, че проектът и конструкцията му са съобразени със суровите условия в планината. Той е построен изцяло с дарения, иницирани от тв-предаването „Панорама“. От старта  на инициативата през 1992 г. до освещаването й през 1999 г. със средства се включват 15 000 души. Имената на най-щедрите дарители са изписани на табелки върху специални дървени столове.

Трите кристални полилея са донесени в църквата от резиденцията в Бояна. Шест камбани са подарени от Русия. Благодарни богомолци са донесли икони и много други подаръци. Изографисването на църквата е от три различни екипа, които за едни е еклектика, а за други показват различни стилове - традиционност, новаторство и академичност.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще ходите ли на море и къде?