49

Вижте пораженията от пороя и градушката в Смолянско

Областният управител Емил Хумчев ще настоява за спешно отпускане на средства от държавата за почистване на речните корита

Смолянска област постепенно се възстановява след опустошителната градушката през уикенда. Общински комисии в по-голямата част от 10-те общини в региона предстои да описват щетите,  нанесени от природната стихия. Няколко дни ще продължи разчистването на свлечени земни маси по пътя за боринското село Буйново, както и на свлачища в различни населени места из цялата област. Сред пострадалите са почти всички общини в областта. В Неделино освен другите щети градушката е потрошила стъкла на автомобили и сгради.

„Най-пострадали са селата Оградна, Кундево, Върли дол и Дуня. Хората разчистват пораженията от градушката. Днес (понеделник) ще изпратя общинска комисия да опише щетите, особено в Оградна, където има изпочупени керемиди по покривите и стъкла на автомобили и жилищни сгради. Ще осигурим и почистване на наноси и свлачища с техника. За момента няма затворени пътища“, каза кметът на община Неделино Боян Кехайов.

От областната управа ще настояват за отпускане на средства от държавата за спешно почистване на речните корита.

„Стихийно бедствие ни връхлетя този уикенд. „От поройните дъждове и градушката има щети в много населени места в региона. Пропаднало е частично трасе по пътя Борино – Доспат, преминава се в една лента, участъкът е сигнализиран. Получих сигнали от много кметове от областта за активирани свлачища, множество домове с изпотрошени керемиди и почти на 100% унищожена реколта. В Неделино и Златоград има много големи поразии по насажденията на хората, наводнени бяха частично сгради, които се разчистват. В нашата област при всеки пороен дъжд се случват такива неща. Ще настояваме спешно да бъдат почистени речните корита в областта, защото те нанасят най-големи поражения. При всеки обилен дъжд непочистените речни корита водят до излизане на реките на пътя и нанасяне на огромни поражения“, каза областният управител на Смолян Емил Хумчев.

През уикенда порой удави Златоград. Падна и градушка. Валежът беше около 15 минути, но изключително интензивен и наби в земята всички насаждения, а улиците се превърнаха в реки. Водата от улиците течеше на водопади в речното корито. Хората препълниха социалните мрежи със снимки и видеа от бедствието.

„Между 10-15 см ледена покривка натрупа в Златоград след падналия порой. Всички насаждения са унищожени, както и овошките. На места имаше над 20 см натрупвания от ледени зърна, а където се отводняват решетките, дебелината на ледената покривка беше между 40-50 см. Имаше запушване на отводнителни канали, не можаха да поемат този обилен валеж“, каза кметът на община Златоград Мирослав Янчев.

Заради обилните дъждове големи скални късове затрупаха пътя за село Буйново в община Борино и го откъснаха от света. Скалите бяха между 80 и 100 кубика.

Разчистването на огромните отломки продължава няколко дни, за да се отвори поне едно платно за движение. Сутрин на ръка се доставят хляб и хранителни продукти в селото.

„Пътят още се разчиства, но не само трасето за Буйново е затрупано. И по пътя за Чала също разчистваме, там са паднали много камъни. Работим с тежка техника“, каза кметът на община Борино Мустафа Караахмед.

Той алармира отново за проблема на пътя Тешел-Борино, който е разрушен от наводнението през декември м.г. и при всеки дъжд пропада. Ако не се вземат спешни мерки, три села ще останат без достъп - Ягодина, Буйново и Кожари, заяви Караахмед.

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?