Следвайте ни

Вижте как изглежда напълно готовият ГКПП Рудозем-Ксанти СНИМКА

Гърците удължиха срока за пътя си от пункта до края на годината

viber icon

Строителството на ГКПП „Рудозем-Ксанти“ приключи заедно с 800 метра подходeн път. "Тази седмица предстои приемателна комисия за ел. захранването. Ще се направят 72-часови проби за всички електрически и водни инсталации и в средата на септември се очаква насрочване на комисия по подписването на Акт 16. След това ще се достави оборудването за Главна дирекция „Гранична полиция“ и Агенция „Митници“ на Република България, както и за служителите на „Гранична полиция“ на Република Гърция“, съобщи Момчил Караиванов, ръководител на проекта за ГКПП „Рудозем - Ксанти“ от Областна администрация Смолян.

Площадката на новия пункт е разположена на площ 35 дка. В нея вече е готова административната сграда за българската и гръцката гранична полиция, за българските митнически служби, хале за щателна митническа проверка, 6 контролни кабини на трасетата, площадка за мобилен рентген, обществени тоалетни, здравен контрол, метален навес и цялостно осветление.

В строителство е подходът към пункта - 7-километровият второкласен път Средногорци - Рудозем. Предвижда се то да приключи до края на 2021 г. Предстои да се прави и обходният път на Рудозем, дълъг 2.6 км, за който вече са избрани изпълнителите. По него се предвижда реконструкция на съществуваща улица, изграждане на ново пътно трасе, виадукт с дължина 200 м и мост над река Чепинска, както и ремонт на мост над р. Арда. Плановете са ремонтът на пътното трасе да започне тази есен и да е със срок за изпълнение 10 месеца. Строителството на виадукта е планирано да се направи през 2022 г. За ремонта на пътното трасе и изграждането на съоръжението има издадени разрешения за строеж от община Рудозем. 

За пътя от пункта от гръцка страна областният управител Стефан Сабрутев настоя пред президента Румен Радев при посещението му в Смолянско този уикенд за подкрепа на междудържавно ниво за по-бързото му реализиране и държавния глава обеща максимално да съдейства. За първата отсечка от гръцка страна на пътя от ГКПП няколко пъти срокът за изпълнение беше отлаган поради технически причини. Първоначално гърците трябваше да са готови през май т.г. След две поредни удължавания крайният срок бе отложен до август т.г.  

"Първата отсечка от гръцка страна е около 8 км от пункта до Димарио, където се свързва с гръцката транспортна система. Последно целият проект е удължен до 31 декември т.г. Но не се очаква да е готов, тъй като има доста работа. Едната причина за забавянето е заради строгите Ковид мерки в южната ни съседка. Втората причина е допълнителни дейности. В участъка се правят два тунела, единият е готов, но във втория при строителството попадат на меки скали и се е наложило допълнително укрепване. Правят се и два големи виадукта от общо 8 мостови съоръжения", каза Караиванов. 

Заглавната снимка е от май т.г., когато пункта бе готов на 80%.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Една майка на строител

Една майка на строител

31.08.2021 | 10:20

А кога община Смолян ще се разплати със строителните фирми?

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако парламентарните избори са сега, за кого бихте гласували?