Следвайте ни

Вдигат празник в Смилян с ударна реколта от фасул 

С около 25 % повече е реколтата на смилянския фасул т. г., съобщи Сафидин Чикуртев – председател на Земеделската кредитна кооперация в село Смилян, която притежава запазената марка на смилянския фасул. Реколтата е около 50 тона фасул в селата в горното поречие на река Арда. Според Чикуртев, е добра и като количество, и като качество. "Нищо не сме променили в отглеждането му, както се е гледал десетилетия назад и тази година така е гледан, без торове. Отдавам го на факта, че когато цъфтеше фасула,валеше през ден, а след това, когато зрееше - печеше постоянно. Дори не сме го поливали толкова", каза Чикуртев.


Той съобщи, че селото е постигнало споразумение с голяма търговска верига за изкупуване на количествата от производителите, след като е предложила добра цена. Цените на смилянския фасул от производител тази година са същите като предишната - 7-8 лв./кг за сортовете на дребния шарен боб и 8-9 лв./кг за едрия, салатен.


Смилян прави празник на фасула следващата събота за 17-ти пореден път. По традиция той ще бъде открит със залп на фасуленото топче и ще се проведат конкурси за най-атрактивно аранжиран щанд на производител, пано и най-оригинално ястие от смилянски фасул. За най-малките ще има "Игри на фасула". На всички гости по традиция се раздава фасул чорба.

Празникът е съпроводен с пъстра музикално-хумористична програма, посветена на качествата на фасула. 
Организатори са кметство Смилян, НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ и община Смолян.

Петя Гайдарова

Кореспондент Смолян екип "регион"

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?