Следвайте ни

Вдигат празник в Смилян с ударна реколта от фасул 

viber icon

С около 25 % повече е реколтата на смилянския фасул т. г., съобщи Сафидин Чикуртев – председател на Земеделската кредитна кооперация в село Смилян, която притежава запазената марка на смилянския фасул. Реколтата е около 50 тона фасул в селата в горното поречие на река Арда. Според Чикуртев, е добра и като количество, и като качество. "Нищо не сме променили в отглеждането му, както се е гледал десетилетия назад и тази година така е гледан, без торове. Отдавам го на факта, че когато цъфтеше фасула,валеше през ден, а след това, когато зрееше - печеше постоянно. Дори не сме го поливали толкова", каза Чикуртев.


Той съобщи, че селото е постигнало споразумение с голяма търговска верига за изкупуване на количествата от производителите, след като е предложила добра цена. Цените на смилянския фасул от производител тази година са същите като предишната - 7-8 лв./кг за сортовете на дребния шарен боб и 8-9 лв./кг за едрия, салатен.


Смилян прави празник на фасула следващата събота за 17-ти пореден път. По традиция той ще бъде открит със залп на фасуленото топче и ще се проведат конкурси за най-атрактивно аранжиран щанд на производител, пано и най-оригинално ястие от смилянски фасул. За най-малките ще има "Игри на фасула". На всички гости по традиция се раздава фасул чорба.

Празникът е съпроводен с пъстра музикално-хумористична програма, посветена на качествата на фасула. 
Организатори са кметство Смилян, НЧ „Проф. д-р Ас. Златаров 1927“ и община Смолян.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?