71

Вдигат нови съоръжения в ски зона Мечи чал, търсят водоизточник

Чепеларе е на път да се сдобие с модерен детски ски център в самия курортен град

Нов водоизточник се търси за внушителна инвестиция в планирани нови съоръжения в ски зона Мечи чал. Това стана ясно от срещата за готовността за предстоящия зимен сезон, която се проведе в общинската управа на Чепеларе, в присъствието на всички отговорни и заинтересовани страни.

Кметът на Чепеларе Боран Хаджиев заяви, че всичко от страна на общинската администрация като подготовка за зимния сезон е направено.

От името на „Пампорово“ АД, дружеството, което стопанисва пистите и инвестира в съоръженията в ски зоните в Пампорово и Мечи чал,  в срещата взе участие Мариян Беляков - изпълнителен директор. Той заяви, че единственият лифт в зона „Мечи чал“ не е достатъчен и това, което се е изградило, когато се е правела зоната над Чепеларе и в Пампорово, вече не кореспондира с реалните нуждите на съвременните курорти. И призова жителите на община Чепеларе за предложения за намирането на естествен водоизточник или подземна вода, за да бъде изградена голяма помпена станция. 

„Работим с Боран Хаджиев съвместно и се опитваме да развием огромен мастър план за развитието на Мечи чал с изцяло ново разположение като писти и съоръжения и не сме се отказали от връзката с Пампорово. Планира се той да стартира 2026-2027 г.“, заяви г-н Мариян Беляков.
Той съобщи, че цените на лифт картите за предстоящия сезон ще бъдат обявени до 12 дни.

Беше обсъден и проблема с паркирането в двете ски зони, като всички институции и фирмите по снегопочистване дадоха своите предложения. Кметът на Чепеларе декларира, че ще продължава да работи за изграждане на многоетажен паркинг в Пампорово, който се планира от години.

Началникът на МВР на РУ-Чепеларе Милован Давидов апелира към ползотворно, бързо и адекватно сътрудничество, а Слава Пепеланова – Председател на Общински съвет Чепеларе акцентира върху множеството задръствания и закъсали коли в курорта, предизвикани от камиона на доставчика на газ и всеки голям автомобил.
От "Пампорово" АД, община Чепеларе и МВР на РУ-Чепеларе се договориха за координирани действия на всички около доставката на газ в курорта, така че да не създава проблеми.

Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Чепеларе, Съби Маданков благодари на "Пампорово" АД за дарената снегоотъпкваща машина за реновирането на пистата в местността „Дьортевото“ на град Чепеларе. „Доставена е една транспортна ски пътека, другата седмица ще я монтират, ще работи също и съществуващия ски влек за по-големите деца. Монтирано е 1 вентилаторно оръдие за сняг, прекарани са тръби и са положени шахти. Очакваме само нагнетателна помпа и минусови температури (- 4 градуса), за да заработи детския ски център в сърцето на града", обяви кметът Боран Хаджиев. Той заяви, че този център е необходим на Чепеларе и ще е чудесно място за децата и от полза на всички. 
„Правим го изключително със социална функция – нашите деца да се учат да карат ски там, взели сме туби за пързаляне, шейни и други занимателни игри, което ще го превърнат в едно привлекателно място за малки и по-големи. Такива са ни намеренията. Когато сме заедно, нещата се случват", каза Хаджиев.

Възобновяването на този, макар и малък ски център е от съществено значение за развитието на спорта и туризма в Чепеларе. Остава отворена темата за предложения за експлоатация на зоната със ски училища и други заинтересовани. Това е мястото, на което първи стъпки в зимните спортове са направили толкова много деца от община Чепеларе. Чепеларе има традиции в зимните спортове и спортисти с олимпийски, световни и европейски отличия, са започнали своята спортна кариера именно от „Дьортевото“, коментираха на срещата.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?