Следвайте ни

Вдигат на Юндола първа частна обсерватория

Тя ще бъде база за практическа работа на студенти и ученици

viber icon

Ако амбициозните планове на група млади български учени, водени от небезизвестния астроном д-р Филип Фратев, се осъществят, до есента на тази година на Юндола ще имаме първата в страната ни частна обсерватория със собствена база, която ще служи най-вече за практически занимания на студенти и ученици.
Това съобщи “Велинградска Марица” д-р Фратев, който за пореден път е в родопското селище. Този път посещението е две в едно - заради организираната вече станала традиционна Астрошкола в началото на юни, и за уреждане на част от делата по грандиозния проект.

Д-р Фратев сподели, че цялото изпълнение на проекта би струвало около 500 до 700 хиляди лева. Това е половината от годишната издръжка на Националната обсерватория в Рожен, но в страната ни, за съжаление, няма практика да се подпомагат финансово частни научни инициативи. Затова групата учени сега търси начини за уреждане на финансиране по европейските програми.

До края на този месец от името на Обсерватория “Звездно общество”, която е организатор на астрошколите в Юндола, ще кандидатстват по мярката за развитие на селските райони, през юни ще опитат и по “Конкурентоспособност”. Имат основание да се надяват, че ще получат нужните пари. Ако това се случи, от есента започва строителството на триетажната база на Юндола. Ако не стане, не смятат да се отказват, а да подготвят нови проекти по европрограмите за периода от 2014 до 2020 година.

Плановете на младите учени е да изградят втората по големина в страната обсерватория след Роженската, но с много по-съвременна техника и апаратура, каквато досега няма в България на разположение на учащите се с интереси към астрономията, с жар разказва д-р Фратев. Той допълва, че родопското селце е най-подходящото за това място. Установил го е лично, тъй като от 2005 година прави наблюдения на астероиди и звездни обекти именно там всяко лято.
Това е едно от най-тъмните места в България, с най-много ясни нощи, благоприятни за такива проучвания. Благодарение на тях, “Звездно общество” е организацията в България с най-много открити астероиди и небесни тела, заради което е призната от Международния астрономически съюз в САЩ, а учените от НАСА ползват научните открития на нашите учени. Сред тях са астероидите, открити и кръстени от д-р Фратев на Левски и на Ботев. Плановете са новата обсерватория да се контролира от всяка точка на планетата, да подава информация, която да може да се ползва от желаещите и дистанционно по интерактивни пътища.

Фратев споделя, че до идеята за частна обсерватория като база за обучаващи се го е провокирала парадоксалната ситуация в страната ни. Учените от БАН и от Рожен непрекъснато се оплакват, че държавата не им дава достатъчно пари, но в същото време те не се отчитат с достатъчно научни постижения. Националната обсерватория в Рожен пък в последните години не се ползва като база за студенти и ученици. Навремето от нашия випуск завършихме 13 човека, като повечето не се бяха докосвало до телескоп, а се дипломираха, казва д-р Фратев. Аз бях изключение, само защото по свои пътища търсех достъп до специализирана научна техника. Нашите студенти не знаят как да работят с апаратура, как да обработват откритите данни със специализиран софтуер, а в чужбина никой не се интересува каква диплома имаш, питат какво можеш да вършиш. Това го установих, когато специализирах в западноевропейски университети. Практиката на нашето образование куца. Ние не искаме да печелим, искаме да се занимаваме с наука така, както се прави по света, без да чакаме наготово държавни субсидии. Ученият уверява, че базата ще може да се ползва свободно не само от студенти на големите висши училища, но и от ученици от училищата във Велинград и Пазарджишка област, стига да проявят интерес.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

Янко Николов

Янко Николов

24.05.2013 | 12:11

Нямам нищо против проекта ви, напротив пожелавим ви успех в реализирането му.! Както си личи от коментара ми той не е насочен срещу проекта ви, а че там не се провеждат студентски практики и школи за деца, което не е истина. А как и с какви впечатления са учениците от школите - попитайте децата, които ги посещават. Броя на студенти точни науки или физика е проблем въобще , мисля че също има какво да се направи по въпроса. Колкото до останалите ви въпроси - задайте ги на ръководството на Aкадемията, аз не мисля да им отговарям. Хубав ден в този светъл празник и успех с начинанието.

Отговори
0 0
Николай Колев

Николай Колев

24.05.2013 | 03:30

За мен най-отвратително е, че се използва една позитивна статия за хората в регион Велинград, обвиняват се журналисти и се води някаква пиар кампания за съвсем друг обект (Рожен). Дали е вярно или не и отговори на по-горните въпроси ще давате в националните медии! Мисля, че достатъчно се наслушахме за Рожен в националните медии, хората научиха единствено израза \"нямаме пари\" за последните 10г., поради което моля оставете ХОРАТА ОТ РЕГИОНА да решат дали това нещо е полезно за тях!!!

Отговори
0 0
Николай Колев

Николай Колев

24.05.2013 | 03:21

3) Защо има работещи, които по световните критерии са млади проспериращи учени, нямат степента доктор? Предполагам и вие влизате в това число? \n\n4) В качеството си на какви постижение е назначен сегашния директор на обсерваторията в Рожен и нещо повече на базата на какво е получил титлата доктор, при положение, че няма нито една статия в чужбина, дори с импакт фактор? \nПоследното е в разрез с правилата на ВАК към Министерски съвет. \n\n5) Защо при декларираното от Вас бурно развитие на младежта, по специалност астрономия в СУ има 1-2 студенти на година? С тях ли се провеждат практикумите? \n

Отговори
0 0
Николай Колев

Николай Колев

24.05.2013 | 03:19

3) Защо има работещи, които по световните критерии са млади проспериращи учени, нямат степента доктор? Предполагам и вие влизате в това число? \n\n4) В качеството си на какви постижение е назначен сегашния директор на обсерваторията в Рожен и нещо повече на базата на какво е получил титлата доктор, при положение, че няма нито една статия в чужбина, дори с импакт фактор? \nПоследното е в разрез с правилата на ВАК към Министерски съвет. \n\n5) Защо при декларираното от Вас бурно развитие на младежта, по специалност астрономия в СУ има 1-2 студенти на година? С тях ли се провеждат практикумите? \n\nТези и други въпроси се нуждаят от спешен отговор, който ще бъде отправен към шефа на БАН, управителния му орган, министъра на образованието и естествено медиите.\n

Отговори
0 0
Николай Колев

Николай Колев

24.05.2013 | 03:17

Понеже уважаемия г-н (или д-р?) Николов е коментирал тази тема, аз имам следните питания:\n\n1) Защо в Националната обсерватория, която се издържа от данъците на всеки българин, са построени ЧАСТНИ обекти и обсерватории и защо при това положение се искат пари от държавата?\n\n2) Защо средното време за завършване на докторат в Рожен е около 7г. и това нормално ли е за един млад човек и това не е ли \"убийство\" на кариерата на младите хора? \n\n

Отговори
0 0
Николай Колев

Николай Колев

24.05.2013 | 03:15

Датите, които са посочени в предния коментар са за бъдещи събития през 2013г., но по важното е, че не се цитират брой на участници, дейности и т.н. Всеки иначе може да си напише каквото иска! Например под \"практиката\" на НАЦИОНАЛНА СБИРКА НА СДРУЖЕНИЕ ..., се крие сбирка на 3-5 човека любители на астрономията на асфалта/пътя. В БАН когато се кандидатства по проект първата дума е \"как ще го отчетем\", а не какво ще свършим. Второ, проведените наблюдения на астероид 129 са всъщност наблюдения, които се провеждат от всеки 15-17г. любител по света. \nДемек всичко това, не отговаря на истината, а са поредните кухи отчети. По-лошото е, че хората по-горе кандидатстват, както е написано за ПОЛОВИНАТА от годишния бюджет на Рожен. \n

Отговори
0 0
Николай Колев

Николай Колев

24.05.2013 | 03:14

.

Отговори
0 0
Янко Николов

Янко Николов

22.05.2013 | 19:09

Не отговаря на истината, че НАО Рожен не се използва за студентски практики. Ето списък на състоялите се за последните години : http://nao-rozhen.org/schools/fr.htm . Преди месец деца от Варна спечелиха състезание на НАСА с идея за град на астероид, а самия астероид изследваха с Шмид телескопа в НАО Рожен : http://offnews.bg/index.php/178969/grad-varhu-asteroid-sazdadoha-uchenitsi-ot-varna-nasa-gi-nagradi

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай