49
Следвайте ни

Въвеждат зони за паркиране в Смолян

viber icon

Общинският съвет в Смолян прие Наредба за реда за престой и паркиране на пътни превозни средства на територията на община Смолян. Зелените зони за паркиране в областния град ще се въведат след 1-ви май догодина, когато се предвижда Наредбата да влезе в сила.

„Това е първата стъпка към въвеждане на ред, за да се регулира движението в града. В центъра и в периферията има проблеми с движението, а Смолян може би е  единственият областен град, който не е предприел такива стъпки. Отчитайки увеличения автомобилен поток, концентриран предимно в централната градска част, както и по перифериите, обуславят нуждата от регулиране и приемане на условия за регламентирано паркиране на превозните средства. Процесът на регулиране е да се обособят места за платено паркиране, което ще даде възможност на всеки гражданин, както и юридически лица, чрез заплащане да ползват обособено паркомясто“, каза кметът Николай Мелемов.

Платените паркинги ще са за времето от 8,30 до 17,30 часа. В Наредбата е предвидено абонамент за паркиране за ден, месец, шест месеца, една година, служебен абонамент и абонамент за район. Във всяка зона за платено паркиране ще се обособят фиксиран брой места за безплатно паркиране на коли, превозващи или управлявани от хора с трайни увреждания. Паркингите ще са няколко вида – публични /за почасово, абонаментно и/или безплатно паркиране. Ведомствени – за нуждите на държавни или общински ведомства, с ограничен достъп – обслужващи само автомобили на ограничен кръг лица. Видът им ще се определя от неговия собственик. На неправилно паркираните коли ще се слага скоба или ще бъдат принудителни премествани. Собственикът ще трябва да плати такса за освобождаване.

Председателят на правната комисия в Общинския съвет Ангел Безергянов поясни, че всички тези дейности ще се осъществяват от специализирано звено или общинско предприятие. Съветникът посочи, че общинската администрация има готовност да  въведе платени паркинги и зони, които са включени в Интегрирания план за градско развитие.

Предстои със следващи решения на Общинския съвет да се определят райони, улици, пътища или части от тях като зони за платено паркиране. Ще се определят също и таксите  за паркиране, за абонаменти, глобите при поставяне на скоби за неправилно паркиране, при принудително преместване и други подробности.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?