Следвайте ни

Валя Балканска на рождения си ден: Оцелях след Ковид, който дойде - вратата ми е отворена

viber icon

Знаменитата ни родопска певица Валя Балканска приема поздрави за рожден ден още от тъмно сутринта. "Телефонът ми не млъква, поздравяват ме хората. Оцелях след Ковид. Благодарна съм на Бога", каза Валя Балканска пред "Марица". Тя изкарала коронавирусната инфекция преди около две седмици. "Не беше нито леко, нито тежко, но до болница не стигнах. Не излизах, но ме намери в къщи да ме разболее. Но оцелях! Господ всички ни обича, но някои се подиграват, не зачитат", каза певицата.

Родопската певица, чиито глас лети в Космоса, е родена на 8 януари 1942 г. в смолянското село Лъгът. Израства с още 4 сестри и братя. Започва кариерата си през 1960 г. като солистка в тогава Държавния ансамбъл за народни песни и танци „Родопа” – Смолян.

В репертоара й са над 300 песни, с които освен българската публика, покорява и най-големите световни сцени. Най-известното й изпълнение – „Излел е Делю хайдутин” е избрано от хиляди от цял свят, за да полети на борда на „Вояджър”. Записът е направен на 27 юни 1968 година в класна стая. Тя е почетен гражданин на Смолян и се е превърнала в един от символите на Родопите.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?