49

Валентин Черпоков получи приз за Успешен кмет в туризма на Балканите СНИМКИ/ВИДЕО

Спецовете в туризма отличиха на тържествена церемония в София днес кмета на чепеларското село Забърдо Валентин Черпоков за Успешен кмет в туризма на Балканите. На тържеството той получи официално за втора поредна година и приза "Кмет - Посланик на туризма".

Отличието е от „Дестинация България”, което представя различните видове туризъм в страната, туристическия продукт на местните икономики, българските общини, продукти и услуги за хотелиерския бизнес, и всичко, свързано с туризма в България.

„Черпоков получава приза за кмет направил всичко в туризма, така че да се знае името на населеното му място на целите Балкани“, каза на награждаването Поли Иванова - собственик и издател на Дестинация България.

"От 1996 г. съм кмет на Забърдо. Аз рекламирам родното ми село, Родопите и България, с любов към Родината, както те го правят. От малко неизвестно селце направихме туристическа дестинация. Всеки трябва да прави това, което може", каза Черпоков.

Той заяви, че наградите са му много скъпи, тъй като от „Дестинация България“ са дошли на място да видят атракции в родното му село. "Създадохме атрактивен състав "Евробаби". Поканихме Никола Саркози по време на президентския му мандат, измислихме песни за Барак Обама при встъпването му в длъжност и в отговор получихме писмо от Овалния кабинет, за сватбата на Кейт и принц Уилям написахме песен и постепенно започна да се чува за Забърдо и за България и от хора, които не са чували за нас. Посрещнахме в Забърдо много дипломати и посланици, известни личности като Христо Стоичков през годините. Сега кандидатстваме за селище с най-много атракции в Европейския съюз", разказа пред бранша Черпоков.

Скулпторът Антон Урдажиев, който направи гълъба на мира от 250 военни каски, получи грамота за изработка на монумент символ на мира. Инициативата за символа е на кмета Черпоков, който намери излезли от употреба военни каски от Ловеч. Гълъбът на мира е монтиран на входа на Забърдо и веднага се превърна в туристическа атракция

"С кмета на Забърдо положихме доста усилия“, каза Урдажиев, като благодари за признанието.

На церемонията официално беше награден и областният управител на Смолян Емил Хумчев за усилията му за развитието на туризма в региона и отварянето на ГКПП Рудозем - Ксанти.

 

 

 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
Селяндурски смешници

Селяндурски смешници

14.06.2022 | 21:20

Хвани единия, удари другия.

Отговори
1 1

Анкета

Кой е най-добрият изход от политическата криза у нас?