Следвайте ни

В Звъничево вдигнаха на крака 85-годишния Димитър (ЦЯЛАТА СТАТИЯ)

Дневният център чукна 7 г., подари си стая за отдих на потребителите

viber icon
Дора ЦВЕТКОВА, "Пазарджишка Марица"

85-годишния Димитър Спасов Гърков е сред най-възрастните и благодарни потребители на Дневния център за възрастни с увреждания в Звъничево. Работещите в социалното заведение са го изправили на крак, помогнали са му да преодолее тежки последици от инсулт, да се възстанови и физически, и психически. Преди години той едва се влачел с проходилка на 4 колела. Днес се придвижва само с една патерица, а по одухотвореното му лице отново се чете безгранично желание за живот.

Той с радост се включи в празненствата за седмия рожден ден на центъра и демонстрира пред по-младите завиден, почти младежки дух.

Разказа, че пътува всеки ден без изключение от Пазарджик до Звъничево, за да се подлага на професионална рехабилитация. Бях сакат, лазех, за 3 години и половина се възстанових, ръцете ми работят. Радвам се, че има такива хора, които ни дават импулс да живеем по-дълго и по-добре. Семейството ми също е много доволно.

Гърков получил инсулта преди 6-7 години. Като започнал терапията, първо трябвало да му връзват краката за велоергометъра, не можел да ги владее. Сега го кара свободно. След празненството за рождения ден именникът се гласеше да посреща гости вкъщи за Димитровден. До деня, когато получил удар, Димитър свирел на мандолина. Само тази си способност още не е върнал, защото фината моторика на ръцете не е възвърната. Но вярва, че и това ще стане. Цялата фамилия са музиканти, синът му Спас свири на 4 инструмента, а дядото на Димитър е бил музикант на царя, с блеснал поглед разказва 85-годишният човек.

Стая за отдих на потребителите си подари за празника центърът, помогнал на още десетки хора да се възстановят след тежки здравословни проблеми. В нея възрастните ще могат да си полегнат след изморителните упражнения на специалните уреди. Новата придобивка е излязла около 20 000 лева, изцяло спестени от делегирания бюджет на организацията, без да се търси помощ от общината или дарители.

Специален гост на тържеството бе кметът Тодор Попов, който подари на възрастните хора голям плазмен телевизор. Градоначалникът поднесе специални поздрави на работещите в неправителствената организация "Партньори ДИТ", създала социалната услуга преди 7 години.

За това време услугите са ползвани от 200 души, разказа директорката на центъра Красимира Генова. Някои се връщат по няколко пъти, което говори, че са доволни. Освен терапия получават и възможност за общуване с хора със сходни проблеми, при това - в обстановка като домашната. Имат избор между трудотерапия, рехабилитация, социално и психологическо консултиране. Така им помагат да се стабилизират и да се чувстват полезни. В момента потребителите са 32 - от Звъничево, Мокрище, Дебращица, Паталеница, Црънча и Пазарджик. Пътуващите могат да разчитат на транспорт с бусове от и до домовете си.

Дамите се изявяват в готварство, ръчно плетиво, шев и кройка, а отскоро има дори клуб по козметика и фризьорство. Разкрасяването им действа отлично на настроението, а мъжете често стават "клиенти". За тях заниманията са още по-забавни - шах, табла, карти, гледане на телевизия, четене на вестници и списания. Не се минава и без бистрене на политиката. Повече движение влагат в занятията по цветарство и градинарство - стига състоянието им да позволява. Потребителите и от двата пола са дали значителен принос и за подобряване на условията в центъра, разказа Генова. Включват се в боядисване, разкрасяване, изработване на пана, заедно с 11-имата служители от персонала.

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?