Следвайте ни

В Стрелча: Чакат водопровод, дават им „Русенско варено“

Газим в минерални извори, защо ни е бутилирана вода от Държавния резерв, питат се местни хора

viber icon

Докато в Стрелча очакват подкрепа от държавата за изграждане на нов водопровод, в резултат на обявеното бедствено положение в градчето изненадващо пристигна друга помощ – бутилирана вода и храни, при това – от „Държавен резерв и военновременни запаси“. В количества, достатъчни за около четирите хиляди жители за трийсет дни напред. Даренията са поискани от кмета Стойно Чачов и вече чакат в складове на местно предприятие крайните си получатели.

Част от местните хора обаче не изглеждат никак очаровани от дарението, което предизвика люти полемики в социалните мрежи. От днес започва разпределянето на продуктите, като на тях имат право всички домакинства. Част от хората обаче са категорични, че това е подигравка, защото в момента няма гладуващи, няма наводнени от прииждането на река Меде дере домове, няма „военновременни“ или извънредни потребности. Докато в същото време някъде в страната има българи, които наистина се нуждаят от тази храна.

„В Стрелча е обявено бедствено положение, защото водата в чешмите е негодна за пиене, казва Ангел Шопов. Затова бяхме изненадани да ни докарат четири ТИР-а продукти. Градът ни бедства за питейна вода, а не защото не можем да си позволим да си купим храна. Сигурно има отделни домакинства и с такива потребности, но четири ТИР-а – това е несериозно, неморално и ни обижда. По-добре да ги бяха дали на гладуващи хора“.

Шопов разказва, че е бил на заседания на комисиите към Общинския съвет в града, където тази благотворителност е предизвикала ответна реакция – вероятно на предстоящата си сесия местният орган на власт ще излезе с декларация, с която се обявяват против действията на Чачов специално по отношение на това дарение. Очаква се това да стане на предстоящата сесия този четвъртък.

Напрежението се доразпалва и от факта, че по хотелите има сериозен отлив на туристи, защото незапознатите със ситуацията остават с убеждението, че в Стрелча едва ли не са тръгнали зарази, тъй като няма вода. Шопов пояснява, че всички хотели са снабдени с минерална вода и бедственото положение не ги засяга. Поне пряко. Но косвеният ефект и отказаните резервации ги удрят жестоко.

„Ние газим в минерална вода, имаме много извори. Който иска да си налее, може спокойно да го направи в неограничени количества, допълва Шопов. Как може в град с толкова минерална вода да се доставя бутилирана?!

И друго ни смущава. От две седмици сме в бедствено положение. Хубаво би било в толкова тежка ситуацията, както я описва кметът, той да е със съгражданите си, а не да „бедства“ незнайно къде със служебния автомобила на общината, сигурно на някой хубав плаж. В петък го нямаше на работа. Според нас е бил някъде по морето. Наш приятел е засякъл служебната кола да пътува към Бургас, съвсем близо до града и това беше казано на заседанията на комисиите“.

Много от хората в града реагират също като Шопов – гневни са и не искат да ги унижават с помощи от Държавния резерв. Има и алтернативни предложения – да се предоставят пакети на най-бедните, а останалите продукти да се предоставят в приюта на отец Иван в Нови хан, например. Или другаде, където хората наистина се нуждаят от подпомагане с храна.

Общинският съветник Иван Радев, който е направил предложението дарението да бъде предоставено на приюта в Нови хан, също е категоричен, че Стрелча няма нужда нито от хранителни помощи, нито от бутилирана вода. Има нужда единствено от изграждане на нов довеждащ водопровод и съоръженията на каптажа.

„Хотелиерите нямаме проблем, всички обекти се захранват с минерална вода. Само че в медиите нещата бяха представени нещата, все едно е станал потоп – изровени пътища, нямало достъп до града, нямало храна, което е абсолютно безумие! Това изплаши туристите и доведе до отлив“, казва Радев.

Въсщност единственият проблемен път е към вододайната зона. Той е черен, а близо до него е кариерата на „Ватия“. При добива на материали те са засипали пътя, казва Радев и допълва, че за това се знае от 3 години, коментира се почти на всяка сесия, но мерки не се вземат. Съветникът е убеден, че ако е имало достъп за техника до мястото, проблемът е щял да бъде решен много по-бързо и е нямало да се стигне до сегашната ситуация. Вместо това всичко се чисти на ръка.

На въпроса дали местният парламент се противопоставя на случващото се, Радев отговаря:

„Общинският съвет каквото и решение да вземе, кметът не го изпълнява. Имаме над 20 решения от най-различно естество, които той не изпълнява. На колегите не са из изплатени, например, заплатите за април, защото не гласувахме актуализация на бюджета, както кметът искаше. За май също. Той си прави каквото си иска. Споровете дойдоха от едни пари, които се очакват от фонд „Земеделие“ и с които искаше да се направи по определени улици ремонт на водопровода – за баснословни суми, с които не сме съгласни и от избрана фирма-изпълнител по неясни критерии. Не съм чул да е имало обществена поръчка, не знам как е определена тази фирма, без да е гласувано решение в Общинския съвет и преди да има осигурено финансиране. Всичко, което се прави, се прави некачествено, а и има други приоритети за града, тези пари биха могли да се насочат там“.

Василка Такучева стопанисва два хотела и като представител на туристическия бизнес е сериозно засегната от създалото се напрежение. По приблизителни разчети, посетителите й са намалели с 50%.

„Някои хора говорят неща, които не са верни, казва Такучева. Кмета го предупредихме, че ще стане така. Всички хотели сме снабдени с минерална вода, някои имаме и системи за изстудяването й. Той никъде не го упомена това. С каква цел – не знам. Може би за да изпроси пари или да получи тия ТИР-ове с храни. За мен това е предизборна агитация. Клиенти, които не знаят каква е реалната ситуация, отказват резервациите. Идват такива, които са ни били гости и са наясно, че няма да имат проблем. Преди дни имах посетител, който се смееше на публикации как Стрелча бедства и за какво се искат пари“.

Според Такучева, дори не е щяло да се стигне до наводнение, ако са били вдигнати навреме шлюзове на „Напоителни системи“, през които водата е можела да се върне отново в коритото на реката, вместо да излезе на пътя.

„Единият ми обект е точно до река Луда Яна, имам павилион на моста, бях там, когато това се случи. Направиха се две-три снимки, които се тиражираха по всички медии, но те не отразяват обстановката в града. Това наводнение, което го показаха, няма нищо общо с вододайната зона. То беше в центъра на Стрелча. И след като отговорникът за шлюзовете дойде и ги вдигна, водата се върна в реката. Тя почти никога не е преливала, аз съм на 54 години, помня само един-единствен път такова нещо. Коритото е доста голямо. А се изписаха куп небивалици как Стрелча е залята. На самата вододайна зона не знам каква е ситуацията, не съм ходила, но в града няма такова нещо! Никой не бедства. Но туристите се плашат и отменят резервации. А общината ще чака курортни такси от нас!“.

Озадачава и графикът за раздаване на помощите, в който е предвидено то да продължи до 2 юли, без събота и неделя. Интересно е как биха преживели последните по списък, ако наистина бяха бедстващи, коментира Шопов.

Упорито търсихме и Стойно Чачов, за да му дадем възможност да изрази мнение по темата. В петък през целия работен ден мобилният му не отговаряше, тази сутрин - също. Оставаме в готовност да му дадем право на отговор, ако реши да се възползва.

 

Коментарите на стрелчани: Майкооо, докъде се докарахме!

 

Стрелчани заляха Фейсбук с пиперливи коментари след новината, че ще им помагат с консерви и бутилирана вода, а ремонтът на водопровода ще почака.

„Майкооо, докъде се докарахме... да се изхранва Стрелча с държавния резерв. Не се излагайте... Върнете ги за SOS детски селища или някой дом за възрастни хора...“, пише Тодор Милев.

„Чувствам се омерзена от това, което прочетох, моля стрелчани да запазим достойнството си и да отидат за помощи само тези, които имат нужда, а останалите количества да се пренасочат към пенсионери и социалнослаби“, предлага Мариана Няголова.

„Моля ви, не се излагайте, призовава Васил Цветков. Не вземайте нищо. Средствата да се пренасочат за деца в неравностойно положение, домове за възрастни и други. Не желая града ни да го дъвчат по медиите все едно сме някакви мизерници, щото някой иска са извлече дивиденти от това“.

„Няма нужда от консерви и вода, трябва ни нов водопровод“, припомня Евгений Енев.

„Г-н Чачов,
Във връзка с тиражираната новина от преди няколко часа, за освободени от държавния резерв вода и храна за "сухата" Стрелча (така ни нарекоха в едно от изданията), умолявам ви:
Нека се раздаде на най-уязвимата група от обществото ни, а именно пенсионерите. В общината се знае кои са и къде живеят. Останалите, моля ви не ревете! Пред всяка къща имаме по 2-3 коли, за да си налеем от изворите, а и не сме я докарали до там че да минем на консерви и сухи супи. 
И още нещо, г-н Чачов: ако не ви достига персонал, идвам доброволец, може би ще има и други желаещи!“, предлага Дона Лулчева.

„Боже Господи, какви са тези консерви и супи? Какво е това бедствено положение? Накъде отива туризмът в Стрелча с тези "актуални" информации които ги четат бъдещите гости на града ни? Нека собствениците на хотели и къщи за гости да кажат за последните две седмици колко отказани резервации имат поради тази причина? Това,че водата не ни е годна за пиене не е отсега,а от години назад!!!“, коментира Таня Николова.

В интерес на истината, не липсват и положителни отзиви, но те са в пъти по-малко от критиките и ироничните изказвания. В тази група интерес буди мнението на Иван Видинов: „Стрелчани не заслужават този жест“, както и емоционалният изблик на Юлия Минчева: „Адмирации, кмете мой!“.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?