3906

В Смолянско изборите текат нормално, няколко села гласуват и на машини

В курортните села Широка лъка и Стойките няма гласуващи туристи.

Нормално започна изборният ден в 22-ри МИР в Смолян. Всичките 276 секции в Смолянска област отвориха точно 7:00 часа, 2111 са членове на СИК, които се явиха навреме. Секциите, в които се гласува с хартиена бюлетина и с машини са 131, тези, в които се гласува само с хартиени бюлетини са 145. Машините започнаха нормално работа, но в пет секции са отчели само единия избор. Това са секциите 4, 69 и 13 в Смолян, в трета секция в Чепеларе и в Гьоврен.

Според Районната избирателна комисия, проблемът е възникнал заради това, че избирателят най-вероятно не е натиснал на машината опцията „Избери всички“, и затова е отчетен само единия избор.

Според окончателните списъци, 96 131 са избирателите, които могат да гласуват за народни представители, а броят на избирателите за гласуване в изборите за членове на Европейски парламент от Република България е 95 175. Единствено в секция в Доспат не се явил един от членовете на секционна комисия, който и е служебно заменен.

Шест от секции са в здравни и социални заведения – по 1 в многопрофилните болници в Смолян, Девин и Мадан. По 1 в Специализираните болници за рехабилитация в Девин и Баните и една секция в Дома за стари хора – с. Фатово. 9 са подвижните секции.

Областна дирекция на МВР – Смолян е предприела всички необходими мерки за охраната на обществения ред, пожарна безопасност и осигуряване на спокойно протичане на изборния ден.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които  възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на денонощната телефонна линия 02/90 112 98, както и на имейл [email protected], съобщиха от ОД на МВР в Смолян.

В сравнително малко от селата в 10-те общини в Смолянска област гласуват не само с хартия, но и с машини, тъй като жителите им са малко на брой.

Едно от селата, в които гласуват и с машина е курортното смолянско село Широка лъка. Там от рано сутринта имаше желаещи да гласуват видя репортер на "Марица". В съседното курортно село Стойките гласуват само на хартия. Възрастните хора, които стигат до урните казват, че са мотивирани да си дадат гласа заради младите, тъй като повече за в големите градове и чужбина, а искат да има детска глъч в селата. 

"Гласувам заради младите, заради тях е най-важно. Искам да се случат хубави неща с България. Имам три правнука и още един чакам. Едните са в Смолян, другите са в Пловдив. Далече са, но идват да се видим", казва Атанаска Гечкова на 77 години от село Стойките.

В двете села няма гласуващи туристи, тоест хора с удостоверения за гласуване извън списъците, казаха от секциите.

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?