Следвайте ни

В Смолянско: Глад за къщи по селата и големи апартаменти

viber icon

Купувачи търсят имоти по селата - къщи или етажи от тях, но най-вече в района около Смолян. Това не се е случвало от много години, обясняват брокери. Причината е, че хората искат да са близо до болница, магазини, но да са отдалечени от града.

Тотален обрат има и в търсенето на апартаменти, където предпочитанията са за големи. За 28 години в бранша с продажбата на имоти това не ми се е случвало, споделя брокерът Костадин Каневски с агенция за недвижими имоти в Смолян от 1994 г.

В последните месеци от пандемията цените на големите апартаменти в Смолян се качиха с близо 15%, а предлагането е малко. В момента се продават едва 3-4 големи апартамента в областния град, посочва Каневски. Досега квадратният метър на малките жилища беше по-скъп, а сега е обратното. Според брокера това се дължи на пандемията. Хората, като се затворят в апартаменти, искат по-голяма площ, за да има разбирателство и всеки да си има стая, казва Каневски. Той обсъждал тенденцията с колеги от страната и се оказало, че големите апартаменти поскъпват навсякъде, това му потвърдили брокери от Пловдив и Стара Загора.

"Брокери от София ме питат как може дадена къща в село да е по-скъпа от подобна в София, а не си дава сметка, че са вложени същите скъпи материали, но в много по-трудни условия за строеж и поддръжка", коментира Каневски. По негови изчисления цените на имотите в Смолянско в пандемията имат ръст до 5%, заради търсенето.

В социалните мрежи започнаха да се появяват и обяви на хора, които търсят възможност да купят къща на изплащане.

В сайтовете за продажби ножицата на цените на къщи и имоти в селата в Смолянско е огромна. Вила в строеж в с. Стойките, до което стига най-модерният лифт от Пампорово, се продава за 19 429 евро. Вила на 5 км от Мадан е обявена за 270 000 евро, а реновирана къща с механа в смолянското село Полковник Серафимово - за 32 000 евро.

Къща в девинското село Беден се продава за 20 452 евро, а къща с двор в атрактивното село Широка лъка се предлага само за 8000 евро.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

???

???

05.02.2021 | 11:36

А Болница без лекари и сестри в тях вършат ли ви работа?

Отговори
7 3
гражданин

гражданин

05.02.2021 | 11:46

Защо си мислиш,че всички лекари са съсредоточени в София или Пловдив?Много скоро и те ще тръгнат да се спасяват по малките населени места.Да не стане така,че да търсим някой си професор в село Смилян,че там е здрав въздуха,а фасула е прекрасен...

Отговори
8 5
???

???

05.02.2021 | 11:49

Напълно е възможно и там да го търсите, ако склони да си наруши почивката, да отдели от свободното си време и заниманията по двора с овошките. Успех!

Отговори
5 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай