Следвайте ни

В Смолян връчват първата национална награда "Николай Хайтов"

viber icon

Днес в Смолян ще бъде връчена първата национална награда "Николай Хайтов". Тя бе учредена във връзка със 100-годишнината от рождението на големия български писател. Община Смолян и Съюзът на българските писатели обявиха конкурс за книги с белетристични или публицистични творби на творци от цялата страна, които пишат в Хайтовата литературна традиция, а произведенията им са с ярки художествени и общественозначими качества, посветени или свързани с Родопа планина, с родолюбиви и хуманни послания. Другото условие беше книгите да бъдат издадени през периода 2017 – 2019 година.


Професионално жури определи носителите на литературната награда. Журито оглавява Боян Ангелов – председател на Съюза на българските писатели, а членове са чл. кор. Иван Гранитски, литературовед и книгоиздател, Светозар Казанджиев – председател на Дружеството на писателите – Смолян, проф. д.ф.н. Елена Николова – преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“ – филиал Смолян и Ангел Добриков – гл. експерт в Община Смолян, филолог. Носителите на националната награда са творците Владимир Арденски и Елена Алекова, съобщи Казанджиев.


Церемонията по връчването на наградата ще бъде предшествана от премиера на сборника „Родолюбецът“. Той е издание на Съюза на българските писатели и е отпечатан с подкрепата на Национален фонд „Култура“ през декември м. г. Книгата е посветена на стогодишнината от рождението на академик Хайтов.

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?