2374

В Родопите апелират за целенасочена политика за настаняването на бежанци, 223-ма са настанени

Родопски общини апелират за целенасочена държавна политика за решаване на проблема с настаняването на украинските бежанци в държавни и общински сгради след 31 май. Тогава приютените в хотелите по Черноморието трябва да ги напуснат заради началото на летния сезон. Очаква се след тази дата да има вълна от бежанци, които да се насочат към вътрешността на страната. 

Около 750 украински бежанци могат да бъдат настанени в 29 обекта на територията на Смолянска област. До момента са приютени 223-ма, каза главният секретар на Областната администрация Андрей Кадишев.

„209 от бежанците са подали статут за временна закрила. Както знаете, след 15 април, за да могат да ползват помощта на държавата, се признава само този статут. По-голямата част са настанени в Смолян, Чепеларе, Девин, Триград. Има и в други населени места, но по двама-трима - в Доспат, Чепеларе, Баните, Левочево, Тешел, Гьоврен, Пампорово. Областната администрация е изпратила имейли на по-големите хотелски бази в региона да потвърдят кои имат желание да посрещат хора. Списъкът е за 29 бази с възможност да се настанят още около 750 души. Благодарение на БЧК и нашите усилия не сме имали проблеми, институциите реагират бързо, имаме дори издадени карти за безплатен транспорт, безплатен фитнес, 3 деца вече учат, има други в процес на изготвяне на документи за това“, каза Кадишев.

Най-много настанени украински бежанци има в община Девин и откъснатото от света село Триград заради пропаднал от 5 месеца път. Общо 40 души са настанени при нас, интегрират се добре, каза кметът на Триград Емил Гогушев.

„Имаме около 40 украинци, в очакване сме за още за настаняване. Хората си общуват, интегрират се доста добре, дори чистиха речното корито. Затвореният път не ги плаши, тук са на много спокойно място и хората се чувстват много добре. Всички се надяват да свърши скоро войната. Както знаем, системата за настаняване ще работи 3 месеца, след това какво ще се случи, не знаем, ще им удължат ли сроковете, защото по закон три месеца трябва да са тук“, каза Гогушев.

В Родопите апелират за целенасочена политика за настаняването на бежанци

Има достатъчен ресурс общински и държавни сгради да се пригодят за бежанци, такива има и в Смолянско. Те могат да поемат по-голяма вълна от бежанци, но е крайно необходима държавна политика, за да е ясно кой поема разходите и поддържа сградите. Както и средства, за да може тези сгради да се пригодят за живеене, твърдят от общини в региона.

„От самото начало казваме, че това би трябвало да е целенасочена държавна политика, доколкото имаме информация, и Европейският съюз предвижда мерки и фондове за справяне с проблема, който възникна заради войната в Украйна.

Имаме постоянна комуникация с държавата и сме посочили къде имаме възможност евентуално да пригодим за настаняване на бежанци. Проблемът наистина е сериозен. Общините нямат никакви средства и възможност да настаняват сериозен брой бежанци. Настанихме 1 семейство, за 5-10 души можем да се справим, но когато говорим за сериозни бройки, голяма част от общините, да не кажа всички, нямат напълно пригодени помещения за настаняване на такива хора. Апелирам към държавата този въпрос да бъде решен на централно ниво“, заяви заместник-кметът на община Смолян Марин Захариев.

"Засега в Смолянска област е направено възможното, като бежанците са настанени в хотелски комплекси в областта. Има няколко държавни жилища, но те се използват като буферни. Вече приключи зимният сезон, предполагам, че тези хотели, които сега са свободни, ще ги поемат, ако има нуждаещи се, и да се надяваме, че всичко това ще свърши скоро. И според мен няма да има никакъв проблем. Чакаме и от Европейския съюз средства, така че няма да оставим нуждаещи се на улицата", каза областният управител на Смолян Емил Хумчев.

234595

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
простотия по нашенски

простотия по нашенски

25.04.2022 | 08:42

не пипайте родопите не ги о.си.райте с тези нашественици....

Отговори
3 0
простотия по нашенски

простотия по нашенски

25.04.2022 | 08:41

мога да ви гарантирам че след настаняването на тези "нещастни украинци " ще трябва да си слагате решетки по прозорците и по няколко катинара на вратите..... този район в родопите е един от малките където хората се познават на пръсти и си имат доверие и все още никой не заключва вратите си ....ще видите какво ги чака след нашествието на тези отв.ратителни украинци.... не си го причинявайте!!!!Това е до.лна напаст...!!! тези трябва да са в бежански лагер под строг ред и контрол....и никакви излишни лиготии.....щом бягаш от война си длъжен да се съобразяваш с ред и хората в страната в която си се домъкнал..... не да правиш демонстрации и да си вееш байрака .... така като и у вас не си го правил...... престанете с тази безкрайна любов към тези хора....помощ да но трябва да има и благодарност...... нашите родители и деца в нужда са повече от тези ..... за които да бъдат така любезни от САЩ и ЕС да си ги приберат и да се грижат за тях.... Започвам да ги мразя вместо да ги съжалявам.... моите родители не успяха да си вземат великденските 70лв но никой не им направи великденски обяд като на тези в центъра на пловдив..... аз им подготвих празничния обяд ....гнус ме е от всички га.дни управляващи от киро най много ...гнус и от.врат .... ще ви изгоним но къде да иде човек май ще търсим скоро унгарско или сръбско гражданство а защо не и турско...???!!!..

Отговори
4 0

Анкета

Коя дата е най-подходяща за национален празник на България?