Следвайте ни

В Одрин и горивата са по-евтини

Отиващи на шопинг у съседите, пълнят и резервоарите

viber icon

Докато една част от българите правят шумни акции в София срещу високите цени на горивата, други са решили проблема по друг начин ​- комбинират шопинга по молове и пазари в Одрин със задължително посещение на турска бензиностанция. По данни на сайта fuelo.net литър бензин А95 в комшийската страна излиза с 25 стотинки по​-евтино, а дизелът ​- с 45 стотинки . В България най-масовият бензин струва около 2.25 лева, а дизелът е още по-скъп ​- 2.30 лева за литър. Пропан​-бутанът в съседската държава е 48 стотинки, а у нас почти двоен - 98 стотинки. Така хората, които често отскачат до Одрин да пазаруват евтини дрехи, обувки, перилни препарати и храни, ползват и тамошните бензиностанции. Най-активни са хората от Пловдив, Пазарджик, Кърджали.

За съжаление, съвсем не на сметка излизат българите, на които им се налага да заредят резервоара в Гърция. Покрай летните почивки на Бяло море, нашите туристи гледат да минат границата с пълен резевоар. А95 в Гърция излиза с цял лев по-скъп, дизелът е 2,83, а газта - 1,66 лева.


В петък миналата седмица в София отново имаше протест срещу високите цени на горивата. Недоволството започна с подарък за премиерския рожден ден ден по-рано ​- торта и туба бензин. Според активистите пред Министерския съвет от началото на годината горивата са поскъпнали с 30 стотинки на литър и това сериозно обърква финансите както на работещите, така и на пенсионерите. Това наистина е така, но с точност само за А95, въпреки че през последната седмица има тенденция да пада. Посрещнахме Нова година с цена на бензина под 2 лева ​- 1.94 лева. Дизелът пък беше 2,15 лева, а пропан​-бутанът - 0.91 лева.

Протестиращите в столицата поискаха премиерът да се намеси и на пазара на горива и да спре спекулата. Обещаха, че следващия път акциите ще са на много места из страната.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?