Следвайте ни

В Одрин и горивата са по-евтини

Отиващи на шопинг у съседите, пълнят и резервоарите

viber icon

Докато една част от българите правят шумни акции в София срещу високите цени на горивата, други са решили проблема по друг начин ​- комбинират шопинга по молове и пазари в Одрин със задължително посещение на турска бензиностанция. По данни на сайта fuelo.net литър бензин А95 в комшийската страна излиза с 25 стотинки по​-евтино, а дизелът ​- с 45 стотинки . В България най-масовият бензин струва около 2.25 лева, а дизелът е още по-скъп ​- 2.30 лева за литър. Пропан​-бутанът в съседската държава е 48 стотинки, а у нас почти двоен - 98 стотинки. Така хората, които често отскачат до Одрин да пазаруват евтини дрехи, обувки, перилни препарати и храни, ползват и тамошните бензиностанции. Най-активни са хората от Пловдив, Пазарджик, Кърджали.

За съжаление, съвсем не на сметка излизат българите, на които им се налага да заредят резервоара в Гърция. Покрай летните почивки на Бяло море, нашите туристи гледат да минат границата с пълен резевоар. А95 в Гърция излиза с цял лев по-скъп, дизелът е 2,83, а газта - 1,66 лева.


В петък миналата седмица в София отново имаше протест срещу високите цени на горивата. Недоволството започна с подарък за премиерския рожден ден ден по-рано ​- торта и туба бензин. Според активистите пред Министерския съвет от началото на годината горивата са поскъпнали с 30 стотинки на литър и това сериозно обърква финансите както на работещите, така и на пенсионерите. Това наистина е така, но с точност само за А95, въпреки че през последната седмица има тенденция да пада. Посрещнахме Нова година с цена на бензина под 2 лева ​- 1.94 лева. Дизелът пък беше 2,15 лева, а пропан​-бутанът - 0.91 лева.

Протестиращите в столицата поискаха премиерът да се намеси и на пазара на горива и да спре спекулата. Обещаха, че следващия път акциите ще са на много места из страната.

Цанка Семерджиева

Цанка Семерджиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Хасково

Завършила е „Човешки ресурси” в УНСС и ПУП във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”, преди това РЕГ „Любен Каравелов” в Хасково. Като журналист работи от 21 г. Започва във в. „Новинар юг” през 1998 г., където репортерства 6 г., следва в. „Тракия”. Близо 15 г. е във в. „Хасковска Марица” където е била репортер, зам. главен редактор, главен редактор.   Още

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?